Ukratko
StoryEditor

Idealni kandidati za posao imaju visoke kompetencije i niska financijska očekivanja

22. Veljača 2019.

Suočen s pitanjem koje postavlja sve više kompanija - „Kako pronaći kvalitetne zaposlenike?“, 14. MeetUP je posvećen temi „Trendovi u zapošljavanju različitih generacija“. MeetUP se održao u utorak 19. veljače u Photo Studiju Katran.

MeetUP je otvorio Vladimir Benić iz Carrer Centra s temom „Trendovi u svijetu u području selekcije zaposlenika“. Vladimir je napomenuo kako je trend sam po sebi zapravo odgovor na poslovnu potrebu ili izazov koji kompanija ima te da zapravo najbolja praksa ili rješenje izazova postaju trendovi. Napomenuo je kako pravi stručnjak za zapošljavanje danas treba imati čitav set kompetencija, odnosno biti dobar prodavač, analitičar, stručnjak za sadržaj, poznavati poslovanje, ali i razvijati nove alate procjene.

Kristina Martić iz Talentlyfta približila nam je kanale preko kojih je najbolje pronaći kvalitetne zaposlenike. Najveći potencijal trenutno leži u preporukama od čega i dolazi najviše kandidata, dok je na drugom mjestu svakako stranica karijera kompanije. Kristina je napomenula kako danas do izražaja sve više dolaze i društvene mreže preko kojih je kontakt s kandidatima puno direktniji.

Martina Špiljak i Ana Brčina iz Addeca u svojoj su prezentaciji izvrsno dočarale što sve poslodavci očekuju od kandidata, ali i koliko su ta očekivanja realna. Idealni kandidati za poslodavce su mladi, proaktivni, imaju potrebne kompetencije i nemaju visoka financijska očekivanja. Ana Brčina se fokusirala na temu trendova u selekciji unutar kontaktnih centara te naglasila kako je važno da procesi zapošljavanja budu sve brži zbog potreba posla, s više kanala po mogućnosti, no i izgled samog oglasa za posao postaje važan. Oglas bi trebao biti kratak, jasan, koncizan, navoditi glavne prednosti posla ali i buditi pažnju u moru oglasa, što je danas sve teže. Ana je spomenula i novi zakonski okvir prema kojem umirovljenici u prijevremenoj mirovini mogu raditi na pola radnog vremena, što otvara novi potencijal unutar kontaktnih centara. Prošle godine je preko 5000 zaposlenika bilo u mirovini, najviše u zdravstvu i trgovini.

Posljednju prezentaciju održala je Gordana Frgačić iz Peveca koja je kroz primjer razvoja ljudskih potencijala u godinu dana ispričala njihovu uspješnu hrvatsku priču. Dotaknula se teme kako bi trebao izgledati poželjan poslodavac i napomenula da će uskoro poslodavci trebati nuditi sve više, npr. prednost ugodne mirovine i zdravstvenog osiguranja. Ona je svoju uspješnu priču koja uključuje zaposlenike u Pevecu izgradila u samo godinu dana te je napomenula važnost brojki i mjerenja u takvim procesima jer se pravi napredak tako najbolje mjeri.

U drugom dijelu MeetUP-a održan je panel na temu kako pronaći i zadržati zaposlenike, a panelu su prisustvovali Vladimir Benić kao moderator te Mirna Koričan Lajtman sa ZŽEM-a, Aco Momčilović iz MBA Hrvatska, Jelena Oreščanin iz A1 i Selma Busovača iz FOREO-a.

Panelisti su podijelili svoja iskustva na ovu temu te se dotakli teme zapošljavanja stranaca i zakonske regulative koja po tom pitanju ne izlazi poslodavcima u susret. Jelena Oreščanin iz A1 Hrvatska napomenula je kako je njima prilikom zadržavanja zaposlenika ključan period onboardinga ali i sami selekcijski proces. Panelisti su se složili kako plaća danas nije odlučujući faktor, no ipak je bitna, a veći fokus je stavljen na prilike za napredak i usavršavanje i atmosfera na poslu.

Selma Busovača iz FOREO-a napomenula je kako unutar kompanije organiziraju inicijative kojima se trude poboljšati iskustvo zaposlenika kao što je joga, učenje stranih jezika od stranih zaposlenika te nagrađuju najbolje „warriorse“ na tjednoj i mjesečnoj razini.

Svi panelisti su se složili kako je uvažavanje povratne informacije koju zaposlenici daju jedna od najvažnijih stvari zbog koje zaposlenici odlučuju ostati vjerni kompaniji.

Od 12:30 sati, nakon zanimljivih predavača i dinamičnog panela, nastavili smo razmjenu iskustava u opuštenoj atmosferi uz ručak i networking.

15. travanj 2024 08:56