Ukratko
StoryEditor

Infobip predstavio projekt IPECI-CIS, ukupna vrijednost više od 80 milijuna eura

02. Travanj 2024.
Infobip

Tvrtka Infobip u utorak je predstavila projekt globalne komunikacijske platforme sljedeće generacije IPECI-CIS, koja je dio IPECI Cloud inicijative.

Kroz navedeni projekt, kako je rečeno, cilj je sinergijom uključenih dionika kroz istraživanje i razvoj učiniti EU globalno konkurentnijom u području usluga u oblaku. 

Platforma će redefinirati i unaprijediti ekosustav tehnologije komunikacije unutar EU-a kroz integraciju umjetne inteligencije, optimizaciju energetske potrošnje i demokratizaciju digitalne transformacije za sve korisnike platforme.

Premijer Andrej Plenković je kazao kako je to projekt od zajedničkog europskog interesa u području infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije.

Posebnost projekta, kako je naveo, je što se ne financira iz klasičnih europskih sredstava već u njega ulažu države članice kroz nacionalna sredstva i kroz dio koji stiže iz europskih fondova.

Vlada je podržala inicijativu Infobipa za sudjelovanje u projektu, rekao je Plenković, napominjući kako je Infobip među partnerima koji u projektu sudjeluju jako cijenjen i uvažen.

- Vi ste uvijek bili inovativni i korak ispred drugih i zato ovaj koncept stvaranja nove platforme, nove tehnologije, znači pravi iskorak jačanja konkurentnosti IT industrije u Europi u odnosu na one konkurente koji uglavnom dolaze iz SAD-a - istaknuo je Plenković.

Potpredsjednik za inženjerstvo Infobipa Damir Prusac je rekao kako ovim projektom europska IT industrija želi konkurirati onoj na svjetskoj razini (Americi, Kini, Japanu).

- Svi pokušavaju, ili većina njih, uzeti postojeću tehnologiju, napraviti dodanu vrijednost i uklopit to u europski cilj. Mi želimo stvoriti novu tehnologiju i dati je drugima da se mogu uklopiti u ciljeve Europe - kazao je Prusac.

Što se tiče potpisivanja ugovora s Vladom iz Infobipa su kazali kako je teško prognozirati no nadaju se da će se ugovor s Vladom potpisati unutar dva mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta je više od 80 milijuna eura, kazali su iz Infobipa navodeći kako se s Vladom razgovara koji će mehanizmi financiranja biti, a Infobip će sudjelovati i sa vlastitim sredstvima, no još se ne zna točan iznos.

Infobip će na ovom projektu od velikog europskog značaja surađivati s uglednim europskim partnerima, uključujući Deutsche Telekom AG, Sveučilište Twente i druge relevantne institucije, poput sveučilišta u Austriji, Njemačkoj i Poljskoj.

IPECI Cloud inicijativu pokrenule su više od 100 tvrtki i istraživačkih organizacija iz 12 članica EU, a cilj joj je izgradnja nove decentralizirane softverske infrastrukture za naprednu upotrebu računalnih resursa od clouda do edge computinga koja će omogućiti nove i inovativne poslovne modele temeljene na podacima.

Vlada je u sredinom ožujka donijela zaključak kojim podržava sudjelovanje Republike Hrvatske i tvrtke Infobip u Važnom projektu od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za područje infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije.

Takvi istraživački projekti, kako je tada rečeno, potiču znanstvena istraživanja i suradnju, stvaraju nova visokotehnološka radna mjesta te pozicioniraju Hrvatsku kao zemlju otvorenu za industriju nove generacije.

28. travanj 2024 17:08