Ukratko
StoryEditor

Plinacro za projekte kibernetičke sigurnosti potpisao ugovore u vrijednosti od 641 tisuću eura

29. Kolovoz 2019.

Nakon što je krajem travnja Plinacru od strane Europske komisije odobreno oko 641.000,00 eura bespovratnih sredstava iz EU fonda CEF Telekom za tri projekta vezana za kibernetičku sigurnost, priča je ovih dana dobila nastavak, odnosno formalnije obrise. Naime, tvrtka je s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA) potpisala ugovore za dodjelu sredstava.

Navedena sredstva Plinacro je dobio temeljem prijave projekata na natječaj fonda CEF Telekom, a bit će iskorištena za povećanje kibernetičke sigurnosti korporativne informatičke mrežne infrastrukture kao i informacijskih sustava za pružanje Plinacrovih usluga kao operatora transportnog sustava.

Navedenome su prethodili direktiva Europskog parlamenta i Vijeća EU o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (NIS Direktiva) koja je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana kroz Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga.

Temeljem spomenutog Zakona, resorno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike identificiralo je Plinacro kao operatora ključne usluge transporta plina. Time je tvrtka, u cilju ispunjavanja zahtjeva iz ranije spomenute Uredbe i Zakona, postala obveznik provedbe niza mjera i aktivnosti od kojih će veći dio biti ispunjen realizacijom projekata za koje su joj sada odobrena bespovratna sredstva.

Zaključno, vrijedi podsjetiti kako je Plinacro i ranije bio uspješan u povlačenju sredstava iz CEF fonda, tako da ukupan iznos bespovratnih sredstava koje je pribavio hrvatski operator plinskog transportnog sustava sada doseže zavidnih 24 milijuna eura.

16. travanj 2024 13:06