Ukratko
StoryEditor

Polovina građevinskih kompanija u Njemačkoj bez novih poslova

06. Studeni 2023.
Da izbjegnu menadžerski minimalac građevinari članove uprave zapošljavaju kao – zidarefoto Shutterstock

Stanogradnja u Njemačkoj posustala je i u listopadu, uz gotovo polovinu građevinskih tvrtki bez novih poslova, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje instituta ifo.

Čak 48,7 posto kompanija navelo je da u listopadu nisu dobile nove narudžbe za gradnju, pokazalo je mjesečno istraživanje instituta, za 2,1 postotni bod više nego u rujnu.

- Stanje postaje sve gore, sve više projekata propada zbog podizanja kamata i visokih cijena gradnje. Novi poslovi u stanogradnji i dalje su na vrlo niskoj razini, a knjige narudžbi tvrtki polako se prazne -  rekao je voditelj ifo-vog istraživanja Klaus Wohlrabe.

Znakovi posustajanja pogoršavaju se iz mjeseca u mjesec, primijetio je Wohlrabe, dodajući da je desetina građevinskih kompanija zapala u financijske teškoće i nema naznaka da bi se poslovna klima uskoro mogla poboljšati.

- Izgledi za stanogradnju i dalje su sumorni, kompanije se pripremaju za teška vremena  rekao je Wohlrabe.

Udio tvrtki s otkazanim poslovima dosegnuo je u listopadu 22,2 posto, novu najvišu razinu otkada ifo objavljuje izvješća, i viši je za 0,8 postonih bodova nego u rujnu.

Očekivanja kompanija u sektoru spustila su se na "iznimno nisku" razinu, iskazanu u vrijednosti indeksa od minus 63,9 bodova, navodi ifo.

25. travanj 2024 08:39