Ukratko
StoryEditor

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Jačanje plinske infrastrukture‘

05. Travanj 2024.
Ivica Arar, Damir Habijan i Mirko Budiša

Danas su u prostorijama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u Zagrebu ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, zamjenik direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša i predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Jačanje plinske infrastrukture‘. Riječ je ugovoru u kojem se Plinacru bespovratno dodjeljuje 533 milijuna eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost za izgradnju četiriju plinovoda kojima će se plin s terminala za UPP na Krku transportirati prema Sloveniji i Mađarskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe. Konkretno, riječ je o plinovodima: Zlobin – Bosiljevo duljine 58 kilometara, Bosiljevo – Sisak duljine 101 kilometar, Kozarac – Sisak dugom 21 kilometar i plinovodu Zabok – Lučko duljine 36 kilometara.

Izgradnjom ovih plinovoda povećat će se tehnički kapacitet plinovoda s 2,9 na 6,1 milijardu kubika godišnje, smanjiti ovisnost o ruskom plinu i povećati sigurnost opskrbe Hrvatske i susjednih zemalja i u najzahtjevnijim okolnostima opskrbe i potrošnje plina. 

Zahvalivši se hrvatskoj Vladi i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na njihovom velikom angažmanu i doprinosu u dobivanju bespovratnih sredstava za projekt ‘Jačanje plinske infrastrukture‘ predsjednik Uprave Plinacra, Ivica Arar, rekao je kako je to u novijoj hrvatskoj povijesti jedno od najvećih, ako ne i najveće pojedinačno ulaganje u neki od infrastrukturnih objekata u Republici Hrvatskoj. Pritom je istaknuo kako ovo veliko ulaganje zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je osigurala hrvatska Vlada, neće utjecati na povećanje tarifa za transport plina.  

Na kraju je dodao kako vjeruje da će se, zahvaljujući velikom iskustvu koje djelatnici Plinacra imaju u izgradnji i modernizaciji plinskoga transportnog sustava te njihovoj ambiciji da realiziraju i ovaj veliki projekt, dovršetak izgradnje koji je planiran za polovicu 2026. godine uspješno ostvariti u izuzetno kratkim i zahtjevnim rokovima.

Uz potpisnike ugovora, svečanom činu dodjele bespovratnih sredstava nazočili su i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, ravnateljica Uprave za energetiku Kristina Čelić, predsjednik Nadzornog odbora Plinacra, Antonio Bebek, članica Uprave Plinacra, Daria Krstičević te predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

29. travanj 2024 00:11