Ukratko
StoryEditor

Potrošači sve više povezuju osobno zdravlje i zdravlje planeta

20. Studeni 2023.
15. izdanje izvještaja Tetra Pak Index istražuje stavove potrošača, trendove i potencijal za nove prehrambene proizvode
  • 54% uzima u obzir budućnost planeta pri odabiru hrane.
  • 70% smatra da zdravi proizvodi ne bi trebali štetiti okolišu.

Osim o svom osobnom zdravlju prilikom kupnje hrane, potrošači sada aktivno razmišljaju i o okolišu. Ovi ekološki osviješteni potrošači, koji se također nazivaju ‘klimatičari‘, spremni su promijeniti svoje prehrambene navike kako bi zaštitili planet otkrili su to podaci 15. izdanja godišnjeg izvještaja Tetra Pak Indexa 2023.

Tržište zdrave hrane već je dobro etablirano što omogućuje potrošačima aktivno traženje proizvode koji će imati pozitivan učinak na njihovu fizičku dobrobit. Ipak, većina njih sada ima holističkiji stav jer 70 posto ispitanika smatra da zdravi proizvodi ne bi trebali štetiti okolišu, dok je drugih 54 posto ispitanika spremno preuzeti odgovornost za planet i promijeniti svoje prehrambene navike kako bi pridonijeli boljem svijetu.

Ovaj dvostruki fokus odražava se u sve većem broju potrošača koji svjesno smanjuju količinu mesa koju jedu, koji se također nazivaju ‘fleksitarijanci‘, pri čemu je gotovo polovica svih potrošača izjavila kako smanjuju unos mesa ili ga potpuno isključuju. Izvještaj Tetra Pak Index, temeljen na anketi koju je u deset zemalja diljem svijeta provela globalna agencija za istraživanje tržišta IPSOS, otkrio je kako je ovaj trend smanjenja konzumiranja mesa globalni fenomen. Naime, 56 posto ispitanika navodi zdravstvene razloge za prihvaćanje fleksitarijanske, peskatarijanske, vegetarijanske ili veganske prehrane. Međutim, više od trećine ispitanika, njih 36 posto, posebno navodi brigu za okoliš kao svog primarnog motivatora.

Također, izvještaj otkriva kako praktičnost više nije primaran faktor. U značajnoj promjeni dugo prevladavajućih stavova, 70 posto ispitanika bi žrtvovalo praktičnost za zdravije proizvode. Na težnju za zdravljem također ne utječe porast troškova života, sa samo 17 posto ispitanika koji su spremni žrtvovati hranu i piće koji doprinose zdravlju u trenutnom ekonomskom okruženju.

Uzlazni trend

Očekuje se da će trend zaštite okoliša rasti jer se učinci klimatskih promjena osjećaju sve šire s potrošačima koji očekuju od proizvođača hrane da isporuče proizvode koji su i zdravi i održivi.

– Rezultati ovogodišnjeg izvještaja Tetra Pak Index odražavaju smjer kojim smo krenuli u posljednjih nekoliko godina, a to je dekarbonizacija prehrambene industrije i činjenje prehrambenih sustava otpornijima i održivijima. U mnogim dijelovima svijeta ljudi se oslanjaju na proizvode kao što su mlijeko i sokovi za svoju dnevnu prehranu, stoga je ključno optimizirati njihov lanac vrijednosti s inovacijama u nabavi, pakiranju, preradi i distribuciji u čemu imamo aktivnu ulogu zajedno s našim korisnicima i dobavljačima.

Osim toga, uzimajući u obzir činjenicu kako će svijet trebati 60 posto više hrane do 2050. godine, mi ove napore nadopunjujemo tehnologijama koje mogu pomoći u istraživanju novih izvora prehrane – u rasponu od novih izvora hrane na biljnoj bazi do alternativnih proteina proizvedenih biomasom i preciznom fermentacijom. Oba su ova područja ključna za doprinos održivosti prehrambenog sustava – izjavio je Adolfo Orive, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Tetra Pak.

Potencijal nove hrane

Revolucionarne inovacije u prehrambenoj industriji mogu igrati snažnu ulogu podrške u isporuci proizvoda koji nisu samo ukusni, već i učinkoviti u korištenju resursa. Dobra vijest je da su potrošači spremni prihvatiti inovacije koje poboljšavaju način na koji živimo i konzumiramo hranu, a 62 posto njih vjeruje da tehnologija ima ulogu u stvaranju održivije budućnosti. Istodobno, neki potrošači su zabrinuti da takve inovacije možda neće biti jednako prirodne kao svježa i neprocesirana hrana – stoga će ključno biti pronaći pravu ravnotežu.

– Ovo područje se razvija prilično brzo te je teško predvidjeti kada i u kojoj mjeri će uspjeti. Međutim, samo kontinuiranim naporima i suradnjom kako bismo istražili svaku potencijalnu priliku, pronaći ćemo rješenja za trenutačne izazove prehrambenog sustava – zaključuje Adolfo.

26. travanj 2024 13:51