Ukratko
StoryEditor

Preminuo najpoznatiji hrvatski vinar Miljenko ‘Mike‘ Grgich

14. Prosinac 2023.
MILJENKO Mike Grgich

Poznati hrvatski vinar Miljenko Grgić, kojeg su zvali kraljem Chardonnaya, preminuo je 13. prosinca u 101. godini života, objavili su iz njegove vinarije, piše Jutarnji.

Miljenko "Mike" Grgić bio je istinska živuća legenda: čovjek čiji je Chardonnay prije 47 godina na znamenitom Pariškom slijepom kušanju (Judgement of Paris) premoćno pobijedio sva francuska vina, koja su tada bila smatrana jedinima koja nešto vrijede i time otvorio vrata globalizaciji vinske industrije.

Bez tog događaja možda se danas ne bi toliko pila kalifornijska, australska, novozelandska, čileanska - pa na kraju krajeva - i hrvatska vina. Bio je suosnivač jedne od najpoznatijih vinarija u Napi, Grgich Hills, 1977. godine, a njegovi napori odigrali su značajnu ulogu u usponu Nape na globalnu važnost kao jedne od najboljih vinskih regija u svijetu.

Rođen je 1. travnja 1923. godine u mjestu Desne u dolini Neretve u Hrvatskoj, u ruralnoj obitelji koja je posjedovala mali vinograd i vinariju. Miljenko je od najranijeg djetinjstva pomažući obitelji učio vještine vinarstva. Diplomirao je 1954. godine na Zagrebačkom sveučilištu, smjer enologija i vinogradarstvo. Iste godine odlazi za Njemačku, a 18 mjeseci kasnije u Kanadu, u Vancouver, Britanska Kolumbija. Godine 1958. uspijeva dobiti američku vizu i dolazi u Aberdeen u državi Washington, a nedugo potom i u Kaliforniju, u vinsku dolinu Napa.

27. travanj 2024 09:29