Ukratko
StoryEditor

Što trebate znati o tržištu koje će uskoro vrijediti 117,09 milijardi dolara

02. Listopad 2023.
Mihael Žagar
Posljednjih godina povećala se upotreba ERP sustava velikih i malih tvrtki koje su otkrile sve prednosti korištenja ERP-a u oblaku, a trendovi pokazuju da taj zamah ne staje. SAP-ovo ERP rješenje SAP S/4HANA Cloud, Public Edition sadrži najnovije tehnologije

Već odavno znamo da su digitalna rješenja imperativ za svaku tvrtku koja želi opstati na tržištu. Bez njih tvrtke ne mogu držati korak s konkurencijom, što itekako može imati negativan utjecaj na njihovo poslovanje. Jedno od rješenja koja olakšavaju tvrtkama poslovnu svakodnevicu svakako je ERP (enterprise resource planning – planiranje resursa poduzeća) – sustav uz pomoć kojeg se uspostavljaju nadzor i kontrola nad poslovnim procesima.

Posljednjih godina povećala se upotreba ERP sustava velikih i malih tvrtki, koje su otkrile sve prednosti korištenja ERP-a u oblaku, a trendovi pokazuju da taj zamah ne staje. Nakon što je prije četiri godine doseglo 94 milijarde dolara, Statista je predvidjela da će ove godine svjetsko tržište ERP-a vrijediti 106,4 milijarde dolara, a već 2025. godine 108,8 milijardi dolara. Allied Market Research očekuje da će tržište ERP-a 2030. težiti 117,09 milijardi dolara uz 10 posto godišnjeg rasta.

Napredno rješenje

Sve to jasno pokazuje da tvrtke bez obzira na djelatnost ne mogu zaobići ERP ako žele ojačati automatizaciju, povezanost i učinkovitost vlastitih procesa. ERP štedi novac, centralizira upravljanje podacima te omogućuje pristup podacima i analitici u stvarnom vremenu kako bi se mogle donositi bolje i pravodobne odluke. Primjerice, otkrivanjem uskih grla u poslovanju uz pomoć ERP-a moguće je brzo otkloniti teškoće, olakšano je vođenje računovodstva, a učinkovito upravljanje zalihama sprječava njihovo nagomilavanje.

No, ako se upotrebljava standardizirano SAP-ovo ERP rješenje SAP S/4HANA Cloud, Public Edition, koji sadrži najnovije tehnologije poput umjetne inteligencije, strojnog učenja, robotske automatizacije procesa i analitike, omogućeno je dodatno najmodernije pružanje uvida i pomoći pri donošenju odluka. SAP kao najiskusniji svjetski proizvođač ERP-a ponudio je napredno SaaS (software as a service – softver kao usluga) ERP rješenje nove generacije koje se temelji na SAP HANA bazi podataka te je pogodno za organizacije koje trebaju standardizaciju i najbolje prakse za rješavanje složenih sustava poslovanja. Pri tome nije važno je li riječ o više poslovnih jedinica ili potrebama budućeg rasta potaknutog akvizicijama.

Standardiziranost procesa

SAP S/4HANA Cloud, Public Edition omogućuje tvrtkama da skaliraju operacije prema svojim potrebama i znatno smanjuje vrijeme potrebno za implementaciju. Redovitim ažuriranjima te pristupom najnovijim značajkama i funkcionalnostima izbjegavaju se skupe nadogradnje. Zbog visoke standardiziranosti procesa, to SAP cloud-rješenje omogućava veći povrat ulaganja, brzu implementaciju i manji trošak vlasništva. Pri tome organizacije ne trebaju postavljati i upravljati hardverskom i softverskom infrastrukturom, već mogu pristupiti sustavu s bilo kojeg uređaja putem interneta i pretplatiti se za korištenje SAP-ova softvera i prateće infrastrukture.

Infrastruktura u oblaku omogućuje poduzećima skaliranje svojih SAP okružja prema potrebama, a takva prilagodljivost posebno je korisna za organizacije koje se suočavaju sa sezonskim fluktuacijama potražnje ili brzim rastom. Također, SAP u potpunosti upravlja ažuriranjima sustava tako da korisnicima nisu potrebni opsežni IT resursi niti se moraju suočavati s prekidima u poslovanju. Budući da SAP upravlja svime, od arhitekture do sigurnosnog nadzora, procjene prijetnji, ranjivosti i revizija, korisnici se mogu usredotočiti na svoje osnovne poslovne aktivnosti i povećanje konkurentske prednosti.

Planiranje uspjeha

Zbog svoje sposobnosti za upravljanje i optimizaciju poslovnim procesima, SAP rješenja široko su korištena u mnogim sektorima i industrijskim granama diljem svijeta, istaknuo je Mihael Žagar, voditelj projekata u KING ICT-u, te isti trend možemo vidjeti i u Hrvatskoj. Sve više tvrtki iz različitih sektora kao što su financije, proizvodnja, trgovina, distribucija, IT i energetika koriste se SAP rješenjima, a prate ih i mnoge vlade i organizacije iz javnog sektora.

– Unutar tog tržišnog segmenta S/4HANA Cloud, Public Edition posebno je zanimljiv srednjim i velikim tvrtkama koje imaju složene poslovne procese i potrebu za naprednom ERP funkcionalnošću, pa SAP u takvim organizacijskim strukturama predstavlja vrhunski alat za upravljanje poslovanjem temeljen na najboljim poslovnim praksama. Propustiti planirati je isto kao i planirati neuspjeh: upravo iz tog razloga, SAP-ov cloud integrira različite tehnologije umjetne inteligencije kako bi podržao proces donošenja odluka u tvrtkama. Strojnim učenjem omogućena je analiza velike količina podataka, čime se identificiraju određeni trendovi u radu, što tvrtkama omogućava predviđanje rezultata te planiranje resursa i dugoročne strategije poslovanja. Robotskom automatizacijom optimiziraju se resursi tako da se automatiziraju jednostavniji ili ponavljajući procesi, čime se fokus zaposlenika i donositelja odluka usmjeruje na analizu i donošenje složenijih odluka ključnih za poslovanje – naglasio je Žagar.

Sadržaj omogućio KING ICT.

06. svibanj 2024 09:01