Ukratko
StoryEditor

Umjetna inteligencija u zdravstvu: Pomoć ili prijetnja zdravstvenom osoblju?

10. Srpanj 2023.

Umjetna inteligencija (AI) je već neko vrijeme prisutna u zdravstvenom sektoru, ali je li to postala nevidljiva prijetnja zdravstvenom osoblju? Sve više se postavlja pitanje hoće li AI preuzeti naše poslove ili ćemo se i dalje oslanjati na ljudsku skrb. Dok jedni tvrde da će AI poboljšati skrb, drugi strahuju od gubitka radnih mjesta i dehumanizacije medicine.

Obje strane imaju dobre argumente za svoje tvrdnje

Za protivnike AI-a, on predstavlja "robote doktore" koji će zamijeniti ljude i u potpunosti preuzeti uloge zdravstvenog osoblja. Strahovi od gubitka radnih mjesta, manjka empatije i pretvaranja pacijenata u brojeve na zaslonu sve više se čuju.

S druge strane, zagovornici AI-a tvrde da će on donijeti revoluciju u zdravstvu. AI algoritmi već su pokazali izniman uspjeh u dijagnostici i identifikaciji bolesti s velikom preciznošću. Oni predlažu da AI može poboljšati brzinu i učinkovitost liječenja, smanjiti greške i omogućiti pristup personaliziranoj medicini, što bi rezultiralo boljom prevencijom i detekcijom bolesti.

Jesmo li spremni prepustiti svoje medicinske podatke strojevima?

Rasprava se ne zaustavlja samo na pitanju kvalitete skrbi, već i na etičkim i privatnosnim aspektima AI-a. Kako AI koristi ogromne količine podataka, postavlja se pitanje sigurnosti i zaštite privatnosti pacijenata. Kao i kod pitanja odnosa slobode i sigurnosti, u jednom slučaju se moramo odreći jednog kako bismo imali drugo. Budućnost će pokazati čega se točno moramo odreći i što točno možemo imati jednom kada implementiramo umjetnu inteligenciju u zdravstveni sustav.

Kako Hrvatska stoji po pitanju implementacije novih tehnologija u stare procese?

S obzirom na to da Hrvatska često kaska za ostatkom svijeta kad je u pitanju razvoj tehnologije i praćenje novih trendova, nije ni čudo da je i zdravstvo suočeno s identičnim problemom. Umjetna inteligencija mogla bi znatno ubrzati procese liječenja pacijenata i smanjiti liste čekanja za liječenje u Hrvatskoj, no postoji li interes za implementacijom ovakve tehnologije u trenutne procese?

Jedan od dobrih pokazatelja interesa državnih službenika je nedavno izlaganje Ace Momčilovića i drugih stručnjaka za umjetnu inteligenciju, na okruglom stolu u Hrvatskom Saboru. Na izlaganju je prisustvovalo čak 0 saborskih zastupnika. Dok se predstavnici SAD-a, Kine i ostalih velesila redovno susreću i pričaju o umjetnoj inteligenciji i njenom utjecaju na Svijet, ova tema kod nas očito nije naišla na interes dužnosnika, što je velika šteta za građane i građanke ove Zemlje.

Ne čekajte zadnji tren, informirajte se na vrijeme.

Hoće li AI zaista biti u stanju zamijeniti ljudsku pažnju, suosjećanje i intuitivno razumijevanje koje samo ljudi mogu pružiti? Pa, je li moguće da će AI postati nezamjenjiv partner zdravstvenog osoblja?

Odgovore na ova i još mnoga pitanja možete saznati na TeamUp x Health eventu, koji će se održati 13. srpnja 2023. u Zagrebu, WESPA Spaces (Heinzelova 60), s početkom u 17:30. Hrvatski healthtech startupovi prezentirat će otvorene pozicije u svojim timovima, a na panel raspravi stručnjaka na temu ‘Umjetna inteligencija u zdravstvu‘ će sudjelovati:

  • Mladen Fernežir, Co-founder Velebit AI
  • Marko Poljak, CEO, Newton Technologies Adria
  • Dr. sc. Tomislav Šmuc, Voditelj laboratorija za strojno učenje i reprezentacije znanja, Institut Ruđer Bošković
  • Tomislav Strgar, Head of AI, TIS Grupa

Moderator panela bit će Bernard Ivezić, glavni urednik Startup Reporta, Jutarnji List.

04. svibanj 2024 16:20