Ukratko
StoryEditor

Vodeća domaća tvrtka u obradi metala desetu godinu poslovanja proslavit će novim proizvodnim pogonom od 12.000 četvornih metara i novim zapošljavanjima

21. Prosinac 2023.
Laser Inzenjering d.o.o.
Uspješna obiteljska tvrtka Laser Ing osim na domaćem tržištu, prisutna je i na stranima, a surađivali su i s firmama poput Dok-inga, Đuro Đaković i Bugatti Rimac

Tvrtka Laser Ing sa sjedištem u Svetoj Klari već je deset godina prisutna na tržištu specijaliziranih usluga rezanja, strojne obrade i nabave metala. Njihov fokus leži u detaljnom pristupu obradi metala, od ploča do cijevi te stvaranju dijelova spremnih za ugradnju u strojeve, vozila ili konstrukcije.

“Ponosni smo što smo partneri vodećim proizvođačima strojeva, autoindustriji i sektoru metalnih konstrukcija, gdje naša preciznost i kvaliteta čine razliku. Na domaćem tržištu ponosni smo na partnerstva s kompanijama kao što su Dok-Ing, Đuro Đaković, Končar i inovativni Bugatti Rimac. Na međunarodnoj sceni, našu ekspertizu i kvalitetu prepoznali su velikani poput Siemensa, Holz-Hera, Agro Frosta, Johann Meiera, Siaga, Milteca, Agropaca, Wagner Machinenbaua i Weining Dimter-a.“, ističe predsjednik Uprave Leonardo Kaščel koji je na novu funkciju u obiteljskom biznisu došao nedavno. No kako je riječ o poslu s kojim je praktički odrastao, od ranih dana je upoznat sa svim njegovim segmentima.

„Laser Ing proizlazi iz obiteljske tradicije u metalnoj industriji. Naši korijeni idu još do mog djeda, a znanje i inovativnost moga oca, koji je bio pionir laserskog rezanja u Hrvatskoj, temelj su našeg uspjeha. Odluka o preobrazbi tog bogatog iskustva u obiteljski posao bila je prirodan korak u nastavku naše poslovne priče“, objašnjava Kaščel. Na prvu, lako bi se dalo zaključiti da obiteljski posao ima i svojih prednosti, ali i svojih nedostataka.

„Jedna od najvećih prednosti obiteljskog poslovanja je agilnost u donošenju odluka i mogućnost brzog odgovora na tržišne izazove. Na primjer, kada smo se suočili s neočekivanim povećanjem potražnje za određenim proizvodima, uspjeli smo brzo prilagoditi naše proizvodne kapacitete i strategiju, zahvaljujući direktnoj komunikaciji i jasnom lancu odlučivanja unutar naše obiteljske strukture. Ovakav pristup također donosi svoje izazove. Rad u obiteljskom okruženju ponekad može otežati objektivno vrednovanje i prihvaćanje vanjskih perspektiva. Primjerice, u nekim situacijama, slobodniji način komentiranja ili davanja povratnih informacija unutar obitelji može dovesti do situacija gdje osobni odnosi utječu na poslovne odluke. Zato aktivno radimo na uključivanju vanjskih stručnjaka i savjetnika, kako bismo osigurali da naša inovativnost i konkurentnost na globalnom tržištu budu zasnovane na objektivnim i sveobuhvatnim strategijama“, pojašnjava Kaščel.

A kad se priča o globalnom tržištu, u Laser Ingu kažu da se njihova strategija na stranim tržištima, od kojih posebno ističu austrijsko, južnonjemačko, švicarsko i mađarsko, temelji na isporuci vrhunske kvalitete te na brzini. Smatraju da su upravo zbog toga prepoznati kao pouzdan i dugoročan partner, a svako novo tržište im je zapravo i prilika za novo učenje kao i za podizanje razine kvalitete.

Iako polako pada u zaborav, situacija s pandemijom nije zaobišla ni industriju obrade metala.

„Pandemija i inflacija predstavljale su izazove, no uspjeli smo ne samo održati stabilnost nego i postići rast. U kriznim vremenima metalna industrija se suočava s izazovima poput nestabilnosti cijena sirovina i poremećaja u globalnim lancima opskrbe, što utječe na troškove proizvodnje i efikasnost isporuke. Također, krize često dovode do smanjenja potražnje i investicija, izazivajući potrebu za brzom adaptacijom i inovativnim pristupima u našem sektoru., a naša prilagodljivost i sposobnost da dodamo vrijednost proizvodima osigurala nam je prednost. Stalnim inovacijama i strateškim planiranjem uspjeli smo očuvati lidersku poziciju i stabilnost“, kažu u Laser Ingu, tvrtki koja broji 60 stručnjaka. Briga o razvoju poslovanja visoko im je na ljestvici prioriteta, ali kažu, ništa od toga ne bi bilo moguće bez

zaposlenika čije im zadovoljstvo iznimno važno, pa uz razne benefite ističu i da isplaćuju 13. plaću što ih kao poslodavca izdvaja u njihovom sektoru.

Kaščel ističe da na njihovo poslovanje uvelike utječe tehnološki razvoj i zaštita okoliša.

„Kao lideri u primjeni naprednih tehnologija, fokusiramo se na ekonomičnost i održivost, što uključuje investiranje u solarne elektrane i tehnologiju za proizvodnju dušika. Naš cilj je postati potpuno CO2 neutralni, što odražava našu posvećenost održivosti i inovacijama. Što se pak tiče ciljeva, kratkoročno planiramo obnoviti naše postrojenje za savijanje metala i implementirati novi ERP sustav, što će unaprijediti naše interne procese i efikasnost. Dugoročno, fokusiramo se na izgradnju novog, modernog proizvodnog pogona od 12.000 m², što će biti veliki korak naprijed u našem poslovanju. Naš novi proizvodni pogon bit će smješten u Meridian 16 Business Parku, blizu Velike Gorice. U sklopu ovog projekta ukupan broj naših zaposlenika će se povećati na oko 200, što uključuje i nova zapošljavanja kako bi se zadovoljile potrebe povećanih kapaciteta“, najavljuje mladi Kaščel.

„Preuzimanje uloge predsjednika Uprave dio je strateškog plana za osiguravanje dugoročne održivosti tvrtke. Svjesni rizika koji kasno preuzimanje vodstva nosi u obiteljskim poduzećima, odlučili smo na vrijeme prenijeti odgovornost. Ovaj pristup omogućava mi da primjenjujem nove poslovne strategije uz podršku i iskustvo mog oca, koji ostaje nezamjenjiv savjetnik“, zaključuje Kaščel.

28. travanj 2024 14:16