Ukratko
StoryEditor

Zlato na novom rekordu

07. Ožujak 2024.
Zlato u kutiji, Goldman Graff

Cijene zlata porasle su u četvrtak na novu rekordno visoku razinu pod utjecajem naznaka posustajanja američkog gospodarstva i signala predsjednika američke središnje banke da bi u idućim mjesecima mogli sniziti kamatne stope.

Cijena unce zlata na fizičkom tržištu u Londonu porasla je u jutarnjoj trgovini za 0,3 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 2.155,42 dolara. Nakratko je dosegnula najvišu razinu otkada se zlatom počelo trgovati, od 2.161,09 dolara.

Na američkom terminskom tržištu uncom se danas trgovalo po 0,2 posto višoj cijeni, od 2.163,10 dolara.

Poticaj cijenama bila je u srijedu izjava predsjednika američkog Feda Jeromea Powella da će "vjerojatno" sniziti kamatne stope u idućim mjesecima "ako se gospodarstvo općenito bude razvijalo kao što se očekuje", a novi pokazatelji potvrde slabljenje inflacije.

U razdoblju pada kamatnih stopa ulagači se okreću zlatu na koje promjene troškova zaduživanja ne utječu.

Powellove riječi, poduprte naznakama slabijeg tempa zapošljavanja u SAD-u, smanjile su prinose na američke državne obveznice i pritisnule dolar, što je također raspirilo apetit ulagača za zlatom.

- Očekujemo da će središnje banke nastaviti kupovati zlato zbog geopolitičke nesigurnosti. Usporavanje u Kini zakočit će pak rast svjetskog gospodarstva.  Stoga će u nesigurnom financijskom okruženju zlato bankama ostati sigurno ulaganje - rekao je Jigar Pandit iz BNP Paribas‘ Sharekhana.

Unca srebra pojeftinila je pak na fizičkom tržištu za 0,4 posto, na 24,08 dolara. Pojeftinila je i platina, za 0,3 posto, na 904,83 dolara. Najviše je pala cijena paladija, za 1,5 posto, na 1.026,8 dolara, nakon što je jučer poskočila više od 12 posto.

27. travanj 2024 03:57