Zeleno i digitalno
StoryEditor

Član Nexe grupe Dilj godišnje uštedio 2,2 milijuna kilovatsati struje te CO2 emisiju za 700 tona

30. Lipanj 2023.
Dilj, fotonaponska elektrana

Vinkovački Dilj, član NEXE Grupe završio je EU projekt ‘Povećanje energetske učinkovitosti pogon Slavonka‘ koji se protekle godine provodio u toj tvornici, stoji u priopćenju te kompanije. Ukupna vrijednost tog projekta iznosila je 1,8 milijuna eura (13,3 milijuna kuna), od čega je 960 tisuća eura (7,2 milijuna kuna) sufinancirano iz Natječaja iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izgrađena je fotonaponska elektrana snage 1,1 megavat na krovu proizvodne hale s predviđenom godišnjom proizvodnjom električne energije za vlastite potrebe od 1,6 milijuna kolovatsati, što je potvrđeno u posljednjih godinu dana kada je elektrana bila u probnom radu. Dio projekta bio je i ugradnja frekventnog pretvarača i motora te uređaja za nadzor potrošnje energenata te je obuhvaćao i zamjenu prečistača gline energetski efikasnijim uređajem kolnim mlinom, dizel viličara električnima, kao i ostalih manjih aktivnosti s ciljem povećanja energetske učinkovitosti pogona Slavonka. Upravo zbog svega navedenog ključni efekti ovog projekta jeste smanjenje tj. ušteda električne energije od 2,2 milijuna kilovatsati te smanjenje CO2 emisija od 703,69 tona godišnje.

Zelena, energetska te digitalna tranzicija, navodi se, glavni su strateški ciljevi NEXE Grupe kojima je ta kompanija, kako ističe predsjednik Uprave Ivan Ergović, izrazito posvećena posljednjih godina. ‘S ciljem povećanja stupnja energetske samodostatnosti i povećanja energetske učinkovitosti, kao svoj srednjoročni cilj odredili smo da ćemo više od 25 posto potreba za električnom energijom na razini Grupe osigurati iz vlastitih obnovljivih izvora energije. Uzimajući u obzir realizirane i aktualne projekte izgradnje fotonaponskih elektrana na krovovima naših pogona, vjerujem da smo na dobrom putu. Tu nam uvelike pomaže financiranje projekata kroz EU fondove‘, poručio je Ergović.

Dodaje da će nastaviti razvijati projekte koji će smanjiti  njihovu ovisnost o neobnovljivim izvorima energije što se već pokazalo kao izvrsno ulaganje u održivost i konkurentnost proizvodnje.

27. travanj 2024 20:12