Zeleno i digitalno
StoryEditor

Investitori pokrenuli proceduru razvoja 5,5 GW novih solara i vjetroelektrana

05. Listopad 2023.
foto Shutterstock
  • Početkom prosinca stiže 167 zahtjeva za energetsko odobrenje u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Oko 5,5 GW projekata obnovljivih izvora energije kroz dva bi mjeseca moglo zatražiti od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja energetsko odobrenje, ključni dokument koji predstavlja svojevrsnu ulaznicu za razvoj OIE u Hrvatskoj.

Naime, toliko je projekata zatražilo preliminarno mišljenje o mogućnosti priključenja na mrežu (EMP) od HOPS-a i HEP ODS-a u proteklih mjesec dana, a ishođenje tog dokumenta, administrativne procedure koja traje 90 dana, jedan je od bitnih preduvjeta za energetsko odobrenje.

Traženjem EMP-a investitori su tako započeli proceduru razvoja projekata OIE prema novom Zakonu o tržištu električne energije donesenom 2021. godine, koja je bila zakočena gotovo dvije godine. Zbog kašnjenja podzakonskih akata koji su doneseni tek ovo ljeto, ovu administrativnu proceduru nije bilo moguće započeti prije prvog rujna 2023. godine.

Prema podacima koje smo dobili u HEP ODS-u do 21. rujna stiglo je 114 zahtjeva za dostavu podataka radi izrade elaborata mogućnosti priključenja snage 610 MW, dok je HOPS zaprimio 53 zahtjeva ukupne snage 4.840 MW.

Da u zadnji čas HOPS nije kao uvjet postavio da se zemljište na kojem se razvija projekt mora nalaziti u prostornom planu, projekata OIE koji traže EMP bi vjerojatno bilo i više. No, mnogi investitori tek moraju uključiti planirane projekte u prostorne planove, pa će s EMP-om i procedurom ishođenja energetskih odobrenja krenuti nešto kasnije.

Nakon dobivanja EMP-a i energetskog odobrenja, procedura koje zajedno traju gotovo godinu dana, ulagači u OIE bi trebali zatražiti priključenje na mrežu i potpisati ugovor s HOPS-om ili HEP ODS-om. No, koliko bi takav ugovor trebao koštati, ulagačima je i dalje nepoznanica, budući da HERA i dalje nije donijela jediničnu cijenu priključenja, iako je na konferenciji Lidera održanoj u lipnju, Željko Vrban, zamjenik predsjednika HERA-e, najavio da će se to dogoditi u rujnu.

Nepostojanje cijena priključenja znatno veći problem predstavlja projektima koji su energetsko odobrenje dobili po prijelaznim odredbama Zakona o tržištu električne energije, jer bez tog podatka ne mogu potpisati ugovor o priključenju na mrežu i krenuti dalje s razvojem projekata te su osuđeni na čekanje, dok im paralelno teče rok od pet godina u kojem moraju prema zakonu izgraditi energetsko postrojenje.

 

 

27. travanj 2024 08:28