Zeleno i digitalno
StoryEditor

Novi pozivi Fonda za zaštitu okoliša vrijedni 26,2 milijuna eura

19. Lipanj 2023.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovom tjednu objavljuje šest novih javnih poziva, ukupno vrijednih 26,2 milijuna eura, namijenjenih projektima gospodarenja otpadom, prilagodbi na klimatske promjene te razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Ovisno o pozivu ta bespovratna sredstva će biti dostupna lokalnim jedinicama, trgovačkim društvima u privatnom i javnom sektoru, zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i domovima za djecu, priopćio je u ponedjeljak Fond. 

Najviše sredstava, čak 17 milijuna eura, namijenjeno je prilagodbi klimatskim promjenama, što je, kako su rekli, za pet milijuna eura više nego lani. Tu je riječ o ulaganju u budućnost okoliša i općina i gradova, pogotovo s obzirom na vremenske ekstreme. Stope sufinanciranja projekata ovise o područjima na kojima se provode te se kreću od 40, 60, pa do 80 posto, a maksimalan iznos po projektu iznosi 350 tisuća eura, izvijestili su iz Fonda.

Takav postotak sufinanciranja dostupan je i za nabavu uređaja za sprječavanje nastanka biootpada (otpada od hrane) u bolnicama i specijalnim bolnicama, u domovima za starije i domovima za djecu. U Fondu kažu da je riječ o nastavku programa kojim su se slični uređaji financirali hotelima i studentskim centrima a koji je postigao odlične rezultate u smanjenju volumena otpada od hrane koji se u konačnici odlagao na odlagališta. U sklopu tog programa nastoji se i kroz edukativne materijale utjecati na smanjenje stvaranja tog otpada, a za te programe ukupno je dostupno 840 tisuća eura.

Do 250 tisuća eura za izgradnju mini pretovarne stanice za odvojeni otpad na otocima

Jedinicama lokalne samouprave koje imaju sjedište na otocima Fond će s tri milijuna eura sufinancirati izgradnju mini pretovarnih stanica za privremeno skladištenje, pripremu i pretovar odvojeno sakupljenog komunalnog otpada radi njegovog prijevoza na kopno te daljnje oporabe i zbrinjavanja, u cilju postizanja ciljeva kružne ekonomije i zaštite prirode naših otoka. Po projektu je moguće dobiti do 250 tisuća eura bespovratnih sredstava.

Fond je ove godine pripremio i program financiranja pripreme pilot-projekata vezanih uz iskorištavanje energetskog potencijala otpada kao resursa, vrijedan 400 tisuća eura. Za izradu projektno-tehničke dokumentacije korisnici mogu dobiti 100 posto financiranja, odnosno do 50 tisuća eura.

U Fondu ističu i kako će s pet milijuna eura poticati i uspostavu infrastrukture za punjenje električnih vozila. Do 20 tisuća eura bit će dostupno pravnim osobama iz javnog sektora koji ispred svojih zgrada imaju više od 20 parkirališnih mjesta. A što se tiče poticaja za takva vozila, u Fondu najavljuju da taj javni poziv planiraju objaviti najesen.

26. travanj 2024 08:31