Život
StoryEditor

Istraživanje: Neispravno čak 84 posto igračaka kupljenih izvan EU te 68 posto ispitanih njihaljki za bebe

01. Rujan 2022.
dječje igračke

Europska komisija objavila je najnovije izvješće o 'koordiniranim aktivnostima za sigurnost proizvoda u Europskoj uniji'. Ukupno 38 tijela iz 19 različitih članica EU/EEA, među kojima je i Hrvatska, udružile su svoje napore u nadzoru tržišta kako bi ojačale sigurnost proizvoda koji su dostupni na europskom tržištu.

Za potrebe izvješća CASP 2021 pregledano je 627 proizvoda iz šest različitih kategorija i testirano u akreditiranim laboratorijima koji se nalaze u EU. Testirane su dječje igračke iz ne-EU web trgovina, električne igračke, ležaljke i njihaljke za bebe, e-cigarete i tekućine, osobna zaštitna oprema te krivotvorene kacige.

Ukupno 233 od 627 testiranih proizvoda nije zadovoljilo barem jedan od potrebnih standarda. Od toga je 89 proizvoda ocijenjeno kao ozbiljno rizično, 31 s visokim rizikom, 25 srednje rizično i 123 s niskim rizikom za potrošače. Također, podneseno je 99 obavijesti o problematičnim proizvodima na Safety Gateu za povlačenje s EU tržišta.

Što se tiče dječjih igračaka iz ne-EU web trgovina samo je 15 od 92 igračke (16%) koje su testirali laboratoriji zadovoljilo potrebne standarde uključene u plan ispitivanja. Preostalih 77 uzoraka (84%) nije zadovoljilo barem jedan od standarda. Mehanička ispitivanja pokazala su da veći broj uzoraka (84%) ne zadovoljava standarde, a kemijska ispitivanja nije 'prošlo' 21 posto proizvoda. Glavni identificirani kemijski problem odnosio se na ftalate. Ukupno 20 posto uzoraka (18) nije udovoljavalo zahtjevima o ftalatima.

Testiranje je bilo usredotočeno na plastične igračke i igračke s plastičnim dijelovima za djecu stariju i mlađu od 36 mjeseci.

Kod elektroničkih igračaka 97 od 130 (75%) uzoraka testiranih od strane laboratorija zadovoljio je standarde definirane planom ispitivanja. Preostala 33 uzorka (25%) nisu ispunila barem jedan od standarda. Što se tiče ispitivanja električne i mehaničke sigurnosti, broj kvarova bio je ograničen, iako su identificirane neke opasnosti u vezi s lakim pristupom baterijama te kod igračka koje se koriste dok su uključene u struju.

U kategoriji igračaka na daljinsko upravljanje nalazi se najveći broj uzoraka koji ne zadovoljavaju barem jedan od relevantnih standarda (36%), a slijede električne igračke s plosnatim i drugim baterijama (33%). Ukupno, 52% uzoraka nije zadovoljilo barem jedan od standarda za upozorenja, oznake i upute tijekom provjera koje su obavila nacionalna tijela.

U kategoriji njihaljki i ležaljki za bebe od ukupno 105 proizvoda njih 54 je zadovoljilo standarde dok je preostalih 51 uzorak (49%) 'pao' na barem jednom od standarda. Mehanički testovi otkrili su puno veći broj kvarova (48%) nego kemijski testovi (2%). Kategorija njihaljki za bebe imala je puno višu stopu ne zadovoljavanja standarda (68%) od ležaljki (38%).

Što se tiče ležaljki, najveći problem odnosio se na kut i visinu sjedenja gdje neispravnost predstavlja rizik za oštećenja kralježnice.

e-cigarete i tekućine i zaštitna oprema

Ukupno 137 od 169 uzoraka (81%) testiranih od strane laboratorija zadovoljio je sve standarde. Preostala 32 uzorka (19%) nisu zadovoljila barem jedan od standarda. Glavni problemi kod uređaja za e-cigarete bili su povezani sa sustavom pakiranja koji se može ponovno zatvoriti i koji je siguran za djecu, njihovom otpornošću na lomljenje i zaštitu od istjecanja iz spremnika tekućine. Nekoliko proizvoda nije zadovoljilo višestruke zahtjeve u pogledu zadržavanja e-tekućine.

Za e-tekućine, od 132 ispitana uzorka, većina uzoraka koji nisu zadovoljavali standarde (7 od 10) imali su problem povezan s prisutnošću diacetila, aditiva u hrani. Dva uzorka e-tekućine koja nisu udovoljavala standardima imala su probleme vezane uz prisutnost aldehida, koji se obično smatraju toksičnima i potencijalno bi mogli naštetiti korisnicima.

U kategoriji osobna zaštitna oprema ukupno 91 od 131 uzorka (69%) koje je laboratorij ispitao zadovoljio je sve standarde iz konačnog plana ispitivanja. Kategorija proizvoda s najviše uzoraka koji nisu zadovoljili najmanje jedan standard bila je zaštitna odjeća visoke vidljivosti (61%), dodaci za vidljivost (32%) i kacige za bicikliste, korisnike skejtborda ili rola (23%).

27. travanj 2024 23:00