Život
StoryEditor

Michael Jordan prodao Hornetse za tri milijarde dolara

20. Lipanj 2023.
Michael Jordan
Zbog bogatstva koje se i prije ove prodaje procjenjivalo na dvije milijarde dolara, Michael Jordan je jedan od najuspješnijih i najbogatijih bivših sportaša svih vremena

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena, Michael Jordan prodao je klub Charlotte Hornets nakon što je punih 13 godina bio u njegovom vlasništvu. Prema pisanju ESPN-a, momčad su za tri milijarde eura kupili Gabe Plotkin, manjinski vlasnika Atlanta Hawksa i Rick Schnall, manjinski vlasnik Hornetsa. Još u ožujku, objavljeno je da Jordan pregovara o prodaji svog udjela u timu koji se tada procjenjivao na više od 1,7 milijardi dolara. Kupio ga je 2010. za „tričavih“ 275 milijuna dolara te ušao u povijest kao prvi Afroamerikanac koji je većinski vlasnik NBA franšize.

Poduzetnik i donator

Zbog bogatstva koje se i prije ove prodaje procjenjivalo na dvije milijarde dolara, Michael Jordan je jedan od najuspješnijih i najbogatijih bivših sportaša svih vremena. Nešto manje od sto milijuna dolara zaradio je kao najuspješniji NBA igrač u povijesti, dok je ostatak gomilao zahvaljujući izvrsnom nosu za biznis. Samo od tantijema koje mu plaća Nike, Jordan godišnje zarađuje preko sto milijuna dolara, a njegov brend Nike Jordan godišnje donosi prihode u iznosu od 3,6 milijardi dolara. Svu zaradu od snimanja dokumentarca za Netflix, Last Dance, koja se navodno popela na dva milijuna dolara, kako prenosi Business Insider, bivši je košarkaš donirao takozvanim bankama hrane, s Jordan Brandom obvezao se da će tijekom deset godina, počevši od 2020., 100 milijuna dolara dati organizacijama koje se bave rasnom jednakošću, socijalnom pravdom i edukacijom. U ožujku ove godine, sudjelovao je u ukupnoj investiciji od 305 milijuna dolara Dapper Labsu, startupu koji stoji iza platforme NBA Top Shot, a nedavno je kupio i udjel u kladionicama Draft Kings. Također, ima sponzorske ugovore potpisane s kompanijama Gatorade, Upper Deck i Hanes, nekoliko restorana, udjel u brendu tekile Cincoro te zastupništvo Nissana u Sjevernoj Karolini.

24. travanj 2024 16:49