Život
StoryEditor

Nove, obećavajuće, tablete koje bi mogle zamijeniti vježbanje

24. Ožujak 2024.
foto Shutterstock

Doktor Bahaa Elgendy medicinski je kemičar i profesor anesteziologije na sveučilištu za medicinu St. Louis u Washingtonu i na sastanku pred američkim kemijskim društvom (ACS) predstaviti će rezultate istraživanja svojeg tima oko novih tableta koje ljudima daju slične rezultate kao i fizička aktivnost. Za sada je lijek uspješno testiran isključivo na glodavcima, ali bi svoju primjenu mogao jednog dana pronaći i kod ljudi. Izuzev svega ostaloga što suvremenog čovjeka može spriječiti da vježba, postoje i one situacije kada je pojedincima fizička aktivnost otežana, a vizija ovog lijeka svoju primjenu bi mogla pronaći upravo kod takvih pojedinaca.  

Kako starimo, postepeno gubimo masu, snagu i funkciju mišića, a takva vrsta atrofije zove se sarkopenija. Elgendyjev tim stručnjaka nada se da će ove tablete moći tretirati mišićnu atrofiju i poboljšati fizičku kondiciju ljudi sa ozbiljnim tegobama kao što su rak, problemi sa srcem i neurodegenerativne bolesti. ´Ne govorimo ljudima da ne trebaju vježbati, ali lijek će, nadamo se, pomoći onima koji ne mogu vježbati. Uostalom, može doprinijeti u  programima vježbanja da korisnici dobe određenu korist od njega. Ili se može kombinirati sa drugom vrstom lijekova: za dijabetičare i lijekovima za pretilost i mršavljenje˙ - kazao je za Fortune doktor Elgendy.  

Elgendy i njegov tim proveli su desetljeće razvijajući sastav pod nazivom SLU-PP-332. On aktivira grupu proteina koji su povezani sa estrogen receptorima - ERRα, ERRβ, and ERRγ – koji su, kako navodi Elgendy, odgovorni za aktiviranje nekih od ključnih metaboličkih puteva u tkivu za potražnju velike količine energije.  Miševi koji su tretirani sa SLU-PP-332 pokazali su poboljšanu izdržljivost prilikom trčanja. Tretman je također povećao rezistenciju na umor u mišićnom tkivu kod životinja. Zatim je tim kreirao nove, patentibilne molekule sa ciljem da ih učine sigurnijima, moćnijima i efikasnijima nego SLU-PP-332.

Daljnje studije učinka na stanice srca kod štakora ukazuju da novi spojevi bolje oponašaju učinke vježbanja. Ova nova otkrića još su više obećavajuća i znanstvenici predviđaju da bi mogao svoju upotrebu pronaći i u bolnicama u narednih pet godina. Neki doktori i znanstvenici vjeruju da ako se ulože dodatni napori prilikom istraživanja ove vrste lijekova, mogli bi se koristiti i prilikom liječenja neurodegenerativnih bolesti koje su povezana sa mozgom kao na primjer Alzheimerova bolest. 

´Ovi spojevi simuliraju neke od istih adaptacija koje se javljaju u mišićima putem vježbanja. Vaši mišići primaju poruku da vježbaju iako to ne rade. Poboljšavaju metaboličko zdravlje, pomažu prilikom mršavljenja, pospješuju gubitak masti, poboljšavaju inzulinsku osjetljivost i izdržljivost prilikom vježbanja.˙ - objasnio je doktor Thomas Burris, rukovoditelj Odjela za farmakodinamiku na sveučilištu u Floridi i sudionik istraživačkog tima kod doktora Elgendy.  

Porast popularnosti GLP-1 agonista – vrste lijeka koja se koristi za tretiranje pretilosti -  ljude je potaknuo da se sve više okreću farmakoticima. Burris je naglasio da GLP-1 također pospješuje gubitak mišićne masti prilikom čega može doći do smanjene funkcije mišića. Tablete koje imitiraju učinke vježbanja dolaze ovdje u priču jer oni mogu odraditi ono što suplementi za mršavljenje ne mogu, a to je upravo očuvanje kvalitete mišića. 

Tržište suplemenata za mršavljenje 

Suplementi za mršavljenje su suplementi koji reduciraju tjelesnu težinu tako što ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit. Dostupni su u raznim oblicima. Jedan od glavnih čimbenika za sve većom potražnjom ove vrste suplemenata je porast pretilosti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i podatcima iz lipnja 2021., otprilike 2,8 milijuna pojedinaca godišnje premine zbog pretilosti. Istraživanje pod nazivom ´Weight Loss Supplement Market˙ otkrilo je da svjetsko tržište suplemenata za mršavljenje ima procijenjenu vrijednost od 26 150 milijuna dolara u 2022. i predviđa se da će dosegnuti 34 660 milijuna dolara do 2029.

Prema podatcima koje je objavio William Reed Business Media Ltd. U 2016., otprilike 79 posto stanovništva Europe voljno je platiti i više za proizvode, kao što su organski suplementi za mršavljenje kako bi poboljšali vlastito zdravlje. Sve lakša dostupnost ovih proizvoda također ide u prilog porastu njihove kupnje. Postotak porasta potražnje za ovim suplementima od 2021. do 2028. procjenjuje se na 16.6 posto prosječne godišnje stope rasta.  

Neke od tvrtki koje su glavni akteri na svjetskom tržištu suplemenata za mršavljenje su Glanbia PLC, GlaxoSmithKline PLC, Herbalife Nutrition Ltd. i ostali. Vrijednost tržišta trenutno iznosi 43,14 milijardi dolara prema izvješću iz 2024. o svjetskom tržištu suplemenata za mršavljenje.  

Situacija sa Ozempicom  

Prošlogodišnja nestašica za lijekom Ozempic samo je još jedan od dokaza da je potražnja lijekova za mršavljenje u svome jeku. Ozempic je injekcijski lijek koji se koristi jednom tjedno prvenstveno namijenjen pacijentima koji imaju tip dva dijabetesa kako bi regulirali količinu šećera u krvi, a proizvodi ga danska tvrtka Novo Nordisk.  Iako nije namijenjen za mršavljenje, ovaj lijek pokazao se kao učinkovito sredstvo za mršavljenje. Aktivan sastojak Ozempica je semaglutid koji se može koristiti prilikom terapije za osobe koje pate od pretilosti.

Ozempic nije inzulin već pomaže gušterači da proizvede više inzulina kada je razina šećera u krvi visoka. 0,25 ili 0,5 miligrama doze Ozempica trenutno se prodaje na stranicama Novo Nordiska po cijeni od 935,77 dolara bez osiguranja dok oni sa osiguranjem i koji su podobni korisnici mogu platiti dozu Ozempica za jedan, dva ili tri mjeseca po cijeni od svega 25 dolara. Rijetko tko od stručnjaka izdaje Ozempic za mršavljenje dok će većina pripisati lijek ako pacijent boluje od dijabetesa tip dva. Novo Nordisk očekuje porast prodaje ove godine između 18 i 26 posto iako se na tržištu susreću sa brojnim konkurentima. Jedan od njih je i američka farmaceutska tvrtka Eli Lilly koja proizvodi lijek Zepbound namijenjen za pretile osobe.  

27. travanj 2024 01:27