Život
StoryEditor

Online lekcije: Svaka se škola naposljetku plaća

01. Listopad 2023.

Uvod u računalstvo Sveučilišta Harvard, Podatkovna statistika i analiza s njujorške Columbije, Uvod u znanost o okolišu Sveučilišta Dartmouth, Mreže i tržišta sa Sveučilišta Cornell, Korporativne financije Sveučilišta u Pennsylvaniji i Uvod u pregovaranje s Yalea… to su neka od najtraženijih online predavanja najboljih svjetskih fakulteta i sveučilišta. Ima ih još, pa je tako među najpopularnijima Poduzetništvo u rastućim ekonomijama, Moral u svakodnevnom životu, Pravda, Snaga tržišta, Teorija igara, Viralni marketing ili umjetnost stvaranja zaraznog sadržaja, Uvod u klasičnu glazbu, Digitalni humanizam, Znanost wellbeinga

Cijeli je splet online predavanja koja privlače ne samo studente najboljih svjetskih fakulteta i sveučilišta nego i ljude iz cijelog svijeta koji nikad ne prestaju učiti, zato ne začuđuje sve veći interes za masovne otvorene internetske tečajeve (engl. massive open online courses –​ MOOC) na platformama za cjeloživotno učenje.

Stjecanje certifikata

I jedno domaće sveučilište ima ugovor s takvom platformom. Sveučilište u Rijeci potpisalo je ugovor o strateškom partnerstvu s Courserom koja nudi velik broj tečajeva i predavanja. Vodeća je to globalna platforma za online učenje s više od 6500 tečajeva dostupnih u područjima visoke potražnje kao što su poslovanje, meke vještine, informatika, znanost o podacima i inženjering te više od 400 certifikata u industriji i specijalizacija relevantnih za razvoj karijere koje se sastoje od slijeda tečajeva i virtualnih laboratorija (engl. guided projects).

– Tom suradnjom Sveučilište u Rijeci postalo je prvo sveučilište u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koje tako omogućava svojim studentima, nastavnicima te nenastavnom osoblju stjecanje vještina i kompetencija potrebnih za uspješnije uključivanje u brzopromjenjivo i konkurentno tržište rada, odnosno priliku za kvalitetniji i učinkovitiji rad sa studentima ili obavljanje poslovnih zadataka – poručili su sa Sveučilišta u Rijeci.

UNIRI – Coursera portal je za stjecanje profesionalnih certifikata uglednih svjetskih sveučilišta i tvrtki iz industrije. Pristupa mu se s pomoću korisničkog računa​ Uniri.hr i strukturiran je za pojedine ciljne skupine. Sudjelovanjem u programu sveučilišta, studenti, nastavno i nenastavno osoblje dobivaju pristup tečajevima, specijalizacijama i profesionalnim certifikacijskim programima vodećih svjetskih sveučilišta i tvrtki iz industrije za unaprjeđenje osobnih i profesionalnih vještina i kompetencija koje mogu integrirati u svoje nastavne planove i programe ili ih samo ponuditi studentima radi razvoja fleksibilnih putova učenja te tako odgovoriti na aktualne zahtjeve tržišta rada ili izazove digitalne transformacije.

– Tečajevi (courses) obično traju nekoliko tjedana i posve su online. Sastoje se od videopredavanja, čitanja zadane literature i zadataka. Specijalizacije (specializations) su niz povezanih individualnih tečajeva osmišljenih da korisniku pomognu svladati određenu temu vlastitim tempom. Neke kraće specijalizacije uključuju samo tri tečaja, a dulje ih mogu uključivati deset ili više. Profesionalni certifikacijski programi (professional certificate) osmišljeni su kako bi korisniku bez prethodnog iskustva pomogli da se pripremi za posao – odgovorili su u Rijeci.

Besplatno za članove

Vlastite internetske tečajeve i radionice organizira pak Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (SRCE). Raspored održavanja tečajeva i radionica izrađuje se jedanput na mjesec i oni se uz vodstvo predavača održavaju uživo u učionici Srca ili online u sklopu videokonferencijskog sustava. Pohađanje tečajeva uz vodstvo predavača se naplaćuje, a jednodnevne su radionice namijenjene članovima akademske zajednice besplatne.

Algebrin dekan Mislav Balković kaže da ta obrazovna institucija ove jeseni pokreće online trogodišnji izvanredni prijediplomski studij digitalnog marketinga na kojem će se nastava u cijelosti provoditi online, a polaganje ispita bit će organizirano u kontroliranim uvjetima u Algebrinim podružnicama diljem Hrvatske uz potporu specijaliziranih ispitnih aplikacija.

– Novi studij zapravo je samo drugi način izvođenja našeg postojećeg i vrlo popularnog studija digitalnog marketinga koji studentima pruža opsežna znanja o svim vrstama marketinga, posebnu pozornost posvećujući tehnologiji, kanalima digitalne komunikacije te promjenama i pomacima koje oni izazivaju u sferi inovacija, dizajna proizvoda i usluga i razvoju kompanija. Mnogo pozornosti posvećuje se i digitalnoj transformaciji i poboljšanju korisničkog iskustva – rekao je Balković i dodao da uz navedeni studijski program neka predavanja i edukacije Algebra već održava u virtualnim učionicama, odnosno online pristupom serverskoj infrastrukturi i softverskim licencijama, te u kabinetima opremljenima telekonferencijskom opremom.

– Također polaznicima u sklopu cjeloživotnog obrazovanja pružamo niz akreditiranih programa u obliku online predavanja uživo uz potporu raznih platformi za online obrazovanje koje omogućuju vrhunsku razinu edukacije, stopostotnu mogućnost interakcije s predavačem i drugim sudionicima predavanja – istaknuo je Balković.

Zbog osobnog razvoja

Rektor Sveučilišta VERN‘​ Vlatko Cvrtila navodi pak kako je predavanja njihovih profesora moguće slušati isključivo u nastavnom procesu, kontaktno. VERN‘ razvija nastavnu metodiku rada u malim nastavnim skupinama, što uključuje individualni i timski rad jer smatraju da se na taj način znanje i kompetencije stječu brže i kvalitetnije način.

– Studentima omogućujemo korištenje online materijala s drugih obrazovnih platformi, odnosno pristup sadržajima koji se koriste u nastavnom procesu i koji im pomažu u proširivanju i produbljivanju njihovih kompetencija – poručio je Cvrtila.

Prodekan za znanost i opće obrazovanje RIT-a Croatia ​Jakob Patekar kaže da je i za tu obrazovnu instituciju korištenje tehnologije u nastavi sastavni dio obrazovanja, ali ako govorimo o prijediplomskom obrazovanju, osobni je kontakt izrazito bitan.

– Naime, koliko je važno kvalitetno prenošenje znanja studentima, toliko su i pedagoški pristup i sudjelovanje nastavnika u osobnome razvoju studenata također bitni. Iako se u predavanjima koristimo hibridnim pristupom koji kombinira najbolje metodologije osobnog i online učenja, dominira predavanje u učionici ili u prirodi u slučaju ekoloških predmeta – poručuje Patekar i dodaje da jedan od načina na koji RIT Croatia primjenjuje hibridni model na nastavi uključuje kolegu dr. Petera Schmidta koji predaje predmete iz računovodstva. Naime, dr. Schmidt snima svoja predavanja i ona su studentima dostupna – prije predavanja. Dakle, studenti za zadaću gledaju predavanje online da bi na nastavi mogli diskutirati o sadržaju i raditi na konkretnim zadacima.

– Taj pristup omogućuje studentima ne samo da pogledaju predavanje koliko je god puta potrebno nego i optimira način na koji se vrijeme provodi u učionici. Uz to u radu sa studentima Sveučilište RIT upotrebljava online sustav MyCourses. Riječ je o mrežnoj platformi koja im na vrlo praktičan i suvremen način osigurava interakciju s nastavnicima, nastavnim materijalom i kolegama – zaključio je Patekar. 

02. svibanj 2024 17:27