Život
StoryEditor

Oprez pri internetskoj kupnji: U ‘Black Friday‘ ludnici vrlo lako nasjesti na prijevaru

23. Studeni 2022.
foto Shutterstock

Krenula je ludnica oko Crnog petka, običaja kojeg smo tako prikladno usvojili od Amerikanaca kako bi i u ovo nesigurno doba potrošili i više nego što želimo za poklone za blagdane ali i za sve ostalo.

I dok je u SAD-u običaj da je Crni petak onaj dan u godini kojeg se s nestrpljenjem čeka za obavljanje blagdanskog šopinga, Hrvatima su posljednjih mjesec dana svakodnevno ‘iskakali‘ oglasi za ‘Crni mjesec‘ ili ‘Crni tjedan‘ u kojem mogu kupovati po nenormalnim popustima. Koliko se zapravo može uštedjeti, a koliko je to samo preuveličano preostaje na pojedincu da zaključi.

Ipak, velik broj kupaca svoje pravo na jeftiniji šoping ostvaruje preko internetskih trgovina, no iza svake od njih krije se pitanje koliko su zapravo pouzdane te kako sigurno kupovati bez straha od prevare.

Recenzije najjače oružje

Udruga eCommerce Hrvatska je u rujnu provela istraživanje na bazi 3431 online kupaca koje je pokazalo da se čak 61 posto Hrvata boji krađe podataka prilikom plaćanja karticom online, pa većina njih još uvijek naručuje isključivo uz plaćanje prilikom preuzimanja, stoji u priopćenju.

Kako navode, većina je hrvatskih internetskih trgovina zapravo vrlo pouzdano s obzirom da su kontrole vrlo česte te nije ni čudo da većina njih pazi na sve zakonske obveze u nastojanju da izbjegnu kazne, ali i loše kritike.

‒ Mogućnost ostavljanja recenzije je najjače oružje suvremenog kupca. Loše korisničko iskustvo može trgovca stajati puno više od bilo kakvog gubitka koji bi eventualno nastao radi greške trgovca, jer četvrtina kupaca kaže da bi odustala od kupovine ako web shop ima loše recenzije. A čak 30 posto njih tvrdi da neće ni kupiti na nekom web shopu ako isti nema pozitivne recenzije kupaca ‒  tvrdi predsjednik udruge Marcel Majsan, a stoji u priopćenju.

Kako navode, iako većina dobronamjernih internetskih trgovina posjeduje nekakav oblik društvenog dokaza, odnosno dokaza da je riječ o stvarnoj tvrtki, moguće je u ludnici kupnje naletjeti na neku trgovinu čiju se povijest ne može provjeriti jer se radi ili o novom trgovcu ili o lažnom. Da se ovome stane na kraj Udruga eCommerce Hrvatska je pokrenula sustav ‘check.ecommerce‘ koji omogućuje svima da provjere sigurnost stranica.

Klik do propasti

Ipak, svim se kupcima savjetuje da koriste hrvatske internetske trgovine ili trgovine iz ostalih članica Europske unije kad god je to moguće jer su puno veće šanse da će se, ako dođe do problema, sve puno lakše riješiti.

Godinu za godinom hrvatska policija, baš kao i ‘čuvari reda‘ drugih država upozoravaju na zlonamjerne linkove i teške posljedice koje mogu donijeti ponude koje zvuče predobro da bi bile istinite, no prevaranti postaju sve lukaviji dok građani u potrazi za što jeftinijim proizvodima ipak nasjednu.

No kako ipak ne bi postali žrtva internetske prijevare prilikom kupnje omiljenog artikla bilo bi najbolje koristiti mobitel ili računalo koje je zaštićeno najnovijim sigurnosnim softverom te nikako ne unositi kartične podatke na javnim ili zajedničkim uređajima. Isto tako, važno je provjeriti uvjete poslovanja internetske stranice baš kao i uvjete plaćanja, dostave, reklamacija i povrata.

Istina je da hakeri postaju sve pametniji kako bi pronašli svoju sljedeću žrtvu, no ukoliko ste provjerili stranice i ukoliko pazite na koje linkove ‘klikate‘, Black Friday može početi.

27. travanj 2024 23:49