Život
StoryEditor

Starta skijaška sezona: Skijanje 20-tak posto skuplje nego lani

15. Listopad 2023.
skijanje, skije, snijegfoto Shutterstock

Iako ljetne temperature ne posustaju ni sredinom listopada, a čak je i more još uvijek dovoljno toplo da u kupanju uživaju i oni koje hladnija voda ni malo ne privlači, turistički djelatnici zemalja u kojima je skijanje važnija grana turizma započeli su promociju svojih skijaških središta u zemljama iz kojih im tijekom zimskih mjeseci dolaze milijuni posjetitelja.

Ove godine u Hrvatskoj su led probili predstavnici Ski amadea, austrijske regije koja obuhvaća pet velikih područja u Salzburgu i Štajerskoj (Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hockeinig i Grosarital), koji su na prigodnoj konferenciji hrvatskim novinarima predstavili što su pripremili za predstojeću sezonu koja započinje prvih dana prosinca i traje do kraja travnja.

Ski amade je jedinstveno područje koje je povezalo pet inače  nezavisnih skijaških regija u jednu cjelinu. To znači da je područje međusobno isprepleteno i povezano sa 270 modernih žičara i 356 skijaških staza (od toga više od pola crvenih, odnosno srednje teških) ukupno dugačkih oko 760 kilometara, koje se, dakako, sve mogu koristiti s jednom skijaškom kartom. Uz svaku stazu nalaze se i brojni restorani i planinske kolibe s vrlo bogatom i raznolikom ponudom.

Iako se turistički djelatnici austrijskih skijaških regija stalno trude obogatiti skijašku ponudu, pa se svake godine osmišljavaju novi programi koji će zaintrigirati ljubitelje skijanja (dnevne ture koje završavaju prigodnim nagradama, povezivanje više mjesta skijaškim maratonima, prelaženje određene dnevne kilometraže postavljeno kao natjecateljski izazov, posebne skijaške programe za djecu, slabije skijaše, ženski tjedni itd.),  samo skijanje odavno je prestalo biti jedini proizvod koji se nudi brojnim ljubiteljima zimskih radosti. Tijekom pet zimskih mjeseci gotovo svakog dana skijaši, ali i svi ostali koji ne skijaju, mogu pronaći neki zabavu koja će im zaokupiti pažnju, od vožnje saonicama s konjskom zapregom, preko noćnog sanjkanja, hodanja s krpljama, pješačenja do prekrasnih vidikovaca, pa čak i leta balonima iznad impozantnih alpskih vrhunaca. Zapravo, ukoliko želite nadolazeću skijašku sezonu provesti u regiji Ski amade, isplati se posjetiti njihove informativne stranice i proučiti ponudi s raznim popustima i benefitima kojima se gosti nastoje privući.

Naime, treba i to reći, podizanje cijena nije samo hrvatska specifičnost. I Austrijanci su, uz već uobičajene izlike i opravdanja (inflacija, poskupljenje sirovina, dodatna ulaganja itd.) podigli cijene u prosjeku za 20-tak posto, i to kako za smještaj i gastro ponudu, tako isto i za skijaške karte i iznajmljivanje i korištenje skijaške opreme. Istina, u drugom dijelu sezone, posebno u ožujku i travnju, nude se i brojni popusti, posebno za djecu i višečlane obitelji, ali, u prosjeku, skijaški tjedan stajat će vas ukupno između 800 i 1500 eura po osobi (smještaj u apartmanu, doručak i 6-dnevna skijaška karta).

27. travanj 2024 01:24