Život
StoryEditor

Svijet se suočava s novom pandemijom, ali ne virusa nego kroničnog umora

14. Listopad 2023.
Globalno je pučanstvo umornije, tužnije i u većem stresu nego ikad prije za što valja kriviti ekonomsku nestabilnost, zastrašujuće vijesti koje neprekidno koje stižu iz različitih dijelova svijeta, pandemiju i klimatske nepogode

Nema bolje pjesme kojom bi se moglo opisati raspoloženje 2023. od kultnog hita Jasmina Stavrosa – Umoran sam. I ne, ne radi se ovdje (samo) o subjektivnom dojmu autorice ovih redaka već o svijetu koji je, kako to potkrepljuju recentna istraživanja, upao u stanje ‘hiper-umora‘ kojemu ne pomaže ni dobar san.

Kako je nedavno prenio medij Vice, u povijesti Google Trendsa se nikad kao ove godine nije pretraživala fraza ‘umoran sam‘ ili ‘I am tired‘. U rujnu je broj pretraga doživio vrhunac, a najumorniji su, izgleda, korisnici iz Južne Afrike, Bruneja, Filipina, Jamajke i obećane zemlje, SAD-a. Zabilježen je dramatičan rast srodnih pretraga poput ‘I‘m really tired‘, ‘why I‘m so tired‘, ‘I‘m very tired‘, ali i umornih, odnosno ‘tired‘ memeova koji otkrivaju da korisnici ne žele samo otkriti zašto su, dovraga, toliko umorni već svom stanju dati malo lakoće i humora.

Da je svijetu prijeko potreban odmor od više-manje svega, potvrđuje i istraživanje Gallupa koje kaže da je globalno pučanstvo umornije, tužnije i u većem stresu nego ikad prije za što krive ekonomsku nestabilnost, zastrašujuće vijesti neprekidno koje stižu iz različitih dijelova svijeta, pandemiju i klimatske nepogode. Future Forum je pak izvijestio da je zabilježena rekordna razina i burnouta na radnom mjestu koji se, među ostalim, manifestira kroz stanje kroničnog umora.  

Zabrinjavajuća statistika

U usporedbi sa svibnjem 2021., stopa burnouta ove se godine povećala s 38 na 42 posto, a najveći rizik od pregorijevanja imaju zaposlenici mlađi od 30 godina i žene. Predstavnici generacije Z i mlađi milenijci su na tržište rada ušli tijekom pandemije i rastuće inflacije zbog čega nemaju osjećaj kontrole i stabilnosti kad je njihova karijera u pitanju. Taj osjećaj nije bez vraga, jer su upravo oni prva meta šefova kad treba dijeliti otkaze.

Žene su pak generalno neravnopravnije na tržištu rada (gender pay gap), ali pod većim pritiskom održavanja ravnoteže između privatnog i poslovnog, odnosno preuzimaju više obaveza kad je riječ o brizi o djeci i kućanstvu.

Istraživači diljem svijeta primijetili su i da je dramatično pala motivacija globalnog puka da se izvuče iz stanja kroničnog umora, pa, recimo, Britanci izvještavaju da su toliko umorni i zabrinuti da ne mogu ni spavati, Honkgonžani toliko umorni i nemotivirani da ne uspijevaju pronaći vrijeme za tjelovježbu, a Amerikanci nemaju energije uvoditi zdrave navike. Taj globalni zamor, ali i nedostatak motivacije je doista alarmantan zbog čega stručnjaci pozivaju ‘umorne‘ da si pomognu postavljanjem zdravih granica, ali i uvođenjem zdravih navika poput cjelovite prehrane, tjelovježbe i što češćeg odmora.

No, više od svega pomaže osvještavanje činjenice da nismo sami te da si prestanemo nabijati krivicu već, umjesto toga, potražimo stručnu pomoć.

24. travanj 2024 01:53