Život
StoryEditor

Vrijedna inicijativa: Crveni nosovi u domovima za starije provode projekt ‘Prije snova‘

11. Travanj 2023.
Klaunovi štićenike domova u četiri hrvatska grada posjećuju tijekom večernjih sati, jer se tada osjećaju najusamljenije

Tim klaunovadoktora koji se krije iza neprofitne organizacije Crveni nosovi nastavlja s misijom širenja nade, optimizma i radosti, ali, ovaj put - među starijim građanima. Klaunovidoktori su, naime, osmislili program ‘Prije snova‘ u sklopu kojeg u večernjim satima posjećuju građane u domovima za starije i nemoćne u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Budući da upravo u vrijeme spavanja, kad sve utihne, štićenike često preplave osjećaji tuge i usamljenosti, klaunovi odjeveni u pidžame, s fenjerima u ruci, obilaze njihove sobe i zažele im laku noć. Kako je u priopćenju za medije izjavila začetnica projekta ‘Prije snova‘ i klaundoktorica u Crvenim nosovima, Irena Kolar Vudrag (dr. Maštalić), ideja je da klaunovi svakoj osobi posvete pažnju i zažele joj laku noć i lijepe snove.

Mir prije sna

- Nedavno sam navečer pokucala na vrata sobe gospođe koja je u domu već godinama i dobro smo je upoznali kroz naše jutarnje posjete. Bila je toliko ganuta jer smo joj došli navečer prije spavanja. Rasplakala se i ispričala nam koliko joj znači prisutnost klaunova i koliko joj radosti donosimo. Pozvala nas je da joj opet dođemo što prije. To su trenutci koji pokazuju koliko starijima znači pažnja u večernjim satima, kad padne mrak i osjećaju se usamljenima – kazala je Kolar Vudrag.

Na pažnji klaunova su, osim štićenika, zahvalni i voditelji domova za starije poput Marine Zupančić, voditeljice odjela socijalnog rada u zagrebačkom Domu za starije osobe Centar. - Posjeti Crvenih nosova donose prijeko potreban mir prije spavanja. Kroz  igru svjetlosti noćnih fenjera,  obilazeći korisnike prije spavanja sa željama i porukama za laku noć stvaraju umirujući ambijent. Vraćaju korisnike u dane djetinjstva i osjećaja sigurnosti u našem domu. Naša suradnja postoji već dugi niz godina i svaki novi susret potvrđuje da zajednički radimo za dobrobit korisnika i na promicanju kvalitete života osoba starije životne dobi – kazala je Zupančić.

29. travanj 2024 18:37