Znanja
StoryEditor

3 savjeta za uspješno odrađen intervju za posao

14. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Na spomen intervjua za posao istovremeno nas prožme i užas i uzbuđenje. Društvo nas uči da su poslodavci ti koji odabiru na intervjuima za posao, ali to nije u potpunosti točno.

Intervju za posao dvostruki je intervju. Jednako kao što poslodavci promišljaju koji je od kandidata optimalan odabir, odnosno koji od kandidata ispunjava sve potrebne zahtjeve, a usput se uklapa u korporativnu kulturu kompanije, tako i potencijalni zaposlenici zaključuju koja će im kompanija najviše pomoći u njihovom profesionalnom usponu.

Donosimo tri savjeta koja vam mogu pomoći da na dostojanstven i profesionalan odradite intervju, a istovremeno saznate sve što vas zanima:

Opsežna provjera

Svi već znaju da se prije intervjua treba detaljno pripremiti. To podrazumijeva provjeru tvrtke, direktora, zaposlenika. Provjerite web stranice, društvene mreže, recenzije. Ukratko, sve čemu možete pristupiti. Sigurno ćete naići na nešto što će vas zaintrigirati i o čemu na intervjuu možete postavljati pitanja. Zapišite sve zanimljive informacije na koje ste naišli.

Pažljivo slušajte

Ponesite sa sobom bilješke koje ste sakupili tijekom provjere. Zapišite sve što vam se čini zanimljivim ili čudnim. Odaje li poslodavac dojam prezaposlenosti i iscrpljenosti? Jesu li se u posljednje tri godine na toj poziciji izmijenile tri osobe? To iskoristite u dijelu kada vas poslodavac pita imate li dodatnih pitanja. Poslodavci će detaljno analizirati svaku vašu rečenicu pa možete i vi njihove.

Postavite pitanja

Dio intervjua u kojem je na vama red da postavite pitanja poslodavcu obično je stresan. Ali ne mora biti. Jednostavno iskoristite sve informacije koje ste prikupili. Pitajte sve što vam nije jasno vezano uz ponuđenu poziciju i tako odredite je li to prava poslovna ponuda za vas. Nemojte se bojati postavljati teška pitanja, ali uvijek budite pristojni i profesionalni. Isto tako, promatrajte reakcije poslodavaca na vaša pitanja jer to vam također može pomoći u odluci.

04. svibanj 2024 18:34