Znanja
StoryEditor

4 tipa životopisa osuđenih na neuspjeh

31. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Čini se kako je danas svakome jasno što podrazumijeva dobar životopis. Međutim, stvarnost je da su poslodavci i dalje zatrpani raznoraznim životopisima koji ili nikada neće biti pročitani jer su, primjerice, predugi, ili će se kad-tad razotkriti kao neistiniti.

Neki su pretrpani nepotrebnim i nebitnim informacijama, neki su nedovoljno jasni, a iz nekih je jasno da je vlasnik životopisa više vremena potrošio na dizajn, nego na sadržaj.

Donosimo četiri tipa životopisa koji vam sigurno neće pomoći u potrazi za poslom:

Pretjerani/lažni životopis

Ako se osoba u životopisu naziva ‘osnivačem‘, to je ili zaista impresivan podatak ili znak za uzbunu, ovisno o kontekstu. Primjerice, ako čuvate djecu svakih nekoliko mjeseci, to ne zaslužuje titulu ‘osnivača startupa za čuvanje djece‘. Pretjerivanje ili korištenje lažnih informacija neće vas daleko dovesti. Ako osoba koja provjerava vaš životopis posumnja u neku od činjenica, posumnjat će u istinitost čitavog dokumenta. Čak i ako lažima uspijete doći do posla, u jednom trenutku će postati jasno da ste lagali o kvalifikacijama.

‘Dizajnirani‘ životopis

Ono što je zajedničko uspješnim životopisima jest da nikada ne riskiraju čitkost zbog nekih dizajnerskih rješenja. To znači, između ostalog, da tekst počinje s lijeva, tako da oči čitatelja znaju gdje se vratiti kad prelaze u novi red teksta. Kad je riječ o životopisima, zaista je najbitniji sadržaj. Jednostavno napisan i čitak sadržaj.

Životopis s previše osobnih detalja

Informacijama kao što su fotografija, seksualna orijentacija, bračni status ili religijsko opredjeljenje nije mjesto u životopisu. Ispitivanje o takvim detaljima poslodavcima je zakonom zabranjeno i kažnjivo, stoga negativno reagiraju na one koji take informacije uključuju u svoj životopis.

Životopis od pet stranica

Osim ako se ne prijavljujete za neku akademsku poziciju, ne postoji razlog da vaš životopis bude duži od jedne, maksimalno dvije stranice. Iznenađuje činjenica da osobe s manje iskustva pribjegavaju romanesknim životopisima. Više stranica ne znači da sve kvalificiraniji, već upravo suprotno – da time nadoknađujete nedostatak kvalifikacija.

04. svibanj 2024 03:34