Znanja
StoryEditor

Algebra uvodi prvi studij digitalnog marketinga

29. Siječanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Hrvatska uskoro dobiva prve stručnjake za digitalni marketing. Visoko učilište Algebra ove jeseni prvo u Europi uvodi dva studija digitalnog marketinga – stručni preddiplomski (trogodišnji) i specijalistički diplomski (dvogodišnji) studij. Razlog? Digitalna revolucija!

Trendovi, naime, pokazuju da je uloga digitalnih tehnologija u marketinškim aktivnostima organizacija sve veća, a stručnjak za digitalni marketing zanimanje je koje se u mnogim istraživanjima pojavljuje kao profesija budućnosti. Već danas potražnja za njima premašuje ponudu. Na kraju krajeva, nije naodmet spomenuti da najtelevizičnija nacija na svijetu, ona američka, gleda više u svoje mobitele nego u TV uređaje. Dakle, TV ekran više nije prvi ekran. Tržište traži stručnjake za digitalni marketing jer to traži sadašnjost i nosi budućnost.

Prijave na studij digitalnog marketinga već su otvorene i za one koji polažu državnu maturu i za izvanredne studente koji će studirati uz rad. Polaznici državne mature već danas mogu izraziti svoj interes za taj studij na središnjem portalu Postani student.

Tomislav Krištof, voditelj preddiplomskog studija digitalnog marketinga, kaže da odabrati studij digitalnog marketinga znači odabrati kombinaciju znanja i vještina za kojima postoji velika potražnja koja će još samo rasti.

Generacije brzih promjena

– Do pokretanja tog studija i sličnih, kojih je, nažalost, još malo, nije bilo standardizirane formalne edukacije koja pruža točno ono znanje koja se na tržištu traži. Govorimo o znanjima koja su interdisciplinarna i povezuju tehnologiju, odnosno računarstvo i informatiku, te društvena područja u koja pripadaju marketing, poslovanje, ali i psihologija, sociologija ili antropologija – objašnjava Krištof.

Drugi važan čimbenik koji izdvaja hiperbrze su promjene. Generacije koje na te promjene nisu naviknute i dobro se sjećaju predinternetskih vremena uglavnom su zatečene i pasivno promatraju što im se to događa. Dolaze nove generacije, tzv. digital natives, koje se slabo ili nikako ne sjećaju predinternetskog doba te intuitivno prihvaćaju nove tehnologije i imaju potpuno drugačiji mentalni sklop. Te generacije danas stasaju, polako ulaze u radno sposobne godine, postaju kupci, a ne samo potrošači.

– Upravo njima prilagođavamo marketinške nastupe. Temelja tih nastupa nema jer nisu imali vremena nastati, tek se grade. Internet u globalnom smislu postoji petnaestak godina, a društvene mreže možda nekih osam. Fascinantno je koliko su te dvije pojave paradigmatski promijenile civilizaciju u tako kratko vrijeme. Tko danas ne uči govoriti digitalnim jezikom, sutra ostaje bez posla – jasan je Krištof.

Potkrepljuje to istraživanjem koje je u prosincu prošle godine proveo LinkedIn, najveća poslovna društvena mreža s više od tristo milijuna članova. U njemu se predstavlja 25 zanimanja/znanja koja će osigurati zaposlenost. Među prvih deset čak ih pet pokriva njihov studij digitalnog marketinga, uz čvrsto prvo mjesto koje pokrivaju znanjem iz statističke analize i rudarenja podataka. Među prvih deset i sva su znanja iz tehnologije i marketinga.

Široki obuhvat znanja i vještina

Kad je pak riječ o diplomskom studiju, specijalistički stručni diplomski studij digitalnog marketinga nudi znanja, vještine i kompetencije za analitičku i stratešku razinu digitalnog marketinga u odnosu na operativnu i taktičku razinu znanja koja se stječe na preddiplomskone stručnom studiju.

Robert Kopal, prodekan Visokog učilišta Algebra za istraživanje i razvoj te voditelj diplomskog studija digitalnog marketinga, ističe njegovu dvojaku prirodu:

– Znanja, kompetencije i vještine koje studenti, polaznici specijalističkog diplomskog stručnog studija stječu dvojake su prirode i odnose se na poslovne primjene u digitalnom marketingu te na integriranje, analizu i interpretiranje marketinških podataka u digitalnom obliku. Upravo ta dvostruka priroda studija omogućuje obuhvat znanja, vještina i kompetencija od digitalnog marketinga do marketinga u digitalnoj eri – objašnjava Kopal.

Ili, pojednostavnjeno, studij pruža znanje iz marketinga koji se koristi digitalnim kanalima kako bi predstavio proizvod ili uslugu, ali pruža i znanje koja će omogućiti postizanje marketinških ciljeva uporabom digitalnih tehnologija.

Na izradi nastavnog programa preddiplomskog i diplomskog studija sudjelovalo je više od dvadeset stručnjaka sa svih područja koje pokriva studij, a koji su znanje i iskustvo stekli višegodišnjem bavljenjem digitalnim marketingom.

– Većina njih pioniri su u digitalnome marketingu i rade u najvećim digitalnim agencijama u Hrvatskoj te mnogi imaju klijente diljem svijeta. Na slične studije u svijetu nisu se previše referirali jer u to vrijeme nisu postojali u tom obliku. Tek nakon predaje dokumentacije za studij u nadležno ministarstvo primijetili smo, primjerice, sličan studij u Velikoj Britaniji. Njihov program sličan je našemu, što nam govori da smo neovisno došli do istih saznanja iako smatramo da je naš program bolji i konkretniji. Takve informacije dobili smo i od stručnjaka koji su recenzirali naš program u akreditacijskom procesu – objašnjava Krištof.

Projekti s gospodarstvom

Zbog toga što te studijske programe pokreću prvi u ovom dijelu Europe, u Algebri se nadaju se da bi na njih mogli privući i studente iz regije. Svi će se oni tijekom studiranja susresti i s mnogo praktičnog rada, pogotovo na kolegijima koji se oslanjaju na konkretne alate poput Google Analyticsa ili Google Adwordsa. Budući da su jako oslonjeni na tehnologiju, Krištof ističe da se gotovo svaki proces oslanja na konkretne metodologije i alate, kao što su, primjerice, oni koji olakšavaju procese u razvoju web-sadržaja ili softverski alati za analizu baza podataka.

Osim toga, svaki student ima obvezatna dva praktična projekta s gospodarstvom koji će provesti s nekim od tvrtki s kojima imaju potpisane ugovore o suradnji na studentskoj praksi. Među partnerima s kojima su potpisali suradnju za praksu najveće su hrvatske digitalne agencije, reklamne agencije i analitičke kuće kao što su Drap, Degordian, Grey Entourage, Nivas, reklamna agencija Imago, Comminus i IN2data.

– Sigurni smo da je budućnost naših studenata svijetla, posebno zbog trendova na tržištu rada. Svijet je u procesu digitalne revolucije i već danas potražnja za stručnim kadrovima u digitalnome marketingu znatno premašuje ponudu. Budući da smo jedni od prvih u Europskoj uniji s takvim studijem, sigurni smo da će naši studenti biti jako ispred konkurencije. Samo neka izvršavaju obveze, ulože maksimum i uspjeh neće izostati – savjetuje Krištof.

U sljedećem razdoblju njihova je zadaća osigurati najveću kvalitetu nastave i uspostaviti još čvršću suradnju sa subjektima iz gospodarstva. Cilj im je i povezivanje studenata računarstva i multimedije sa studentima digitalnog marketinga na različitim projektima.

– Upravo kombinacija tih triju područja danas je najtraženija na tržištu rada. Ovo su vrlo dobra vremena za studente koji se vide na tim područjima – zaključuje Krištof.

27. travanj 2024 02:58