Znanja
StoryEditor

Cijene svih žitarica u uzlaznoj putanji

24. Siječanj 2013.

Proteklog tjedna cijene svih žitarica su porasle, posebice cijene vezane za soju kao što su sojina sačma, sojino zrno i sojino ulje.

Cijena kukuruza također je proteklog tjedna sa lakoćom otišla prema gore radi potencijalnih problema sa usjevima u Južnoj Americi koje su više glasine nego činjenice.Informa je izašla sa visokim procjenama usjeva kukuruza za 2013.godinu što je dodatno uzburkalo tržište, no sama procjena nema veze sa stvarnošću već više nalikuje matematičkom izračunu.Cijene starog usjeva kukuruza će se držati također visoko sve dok se ne pojave nove količine robe iz Južne Amerike.

Proizvodnja etanola je glavni potrošač američkog kukuruza posljednjih tjedana. Predviđa se da će u slučaju pada proizvodnje etanola istovremeno pasti i cijene kukuruza što je za očekivati radi niske marže na etanolu.Iako poznavatelji industrije smatraju da će niske marže porasti zbog izvoza etanola no trenutno situacija može krenuti u oba smjera ka porastu ili padu cijena.

Na tržištu sojinog zrna i sačme cijene su bile prilično visoke početkom proteklog tjedna radi odgode žetve i suhog vremena u Brazilu tržište je postalo nervozno i uzbuđeno.U pojedinim dijelovima Brazila vremenske prilike ne predstavljaju problem dok u južnom Brazilu i sjevernoj Argentini nije palo dovoljno kiše što tržište čini nemirnim.Prema prognozi za očekivati je lokalne pljuskove koji neće natopiti sva suha područja stoga stručnjaci smatraju da će kiše biti prijekopotrebne početkom ili sredinom veljače kako bi se usjevi soje i kukuruza održali.

Prema Informinom izvještaju za 2013.godinu ne očekuju se veće promjene za sadnju usjeva soje i kukuruza, no to su tek predviđanja .Igra sa cijenama žitarica će većim dijelom ovisiti o vremenskim prilikama u Južnoj Americi.

Teško je dobiti dobru cijenu soje ovoga tjedna radi sleta cijena i događanja od prije samo nekoliko dana. Prodavatelji stoga kriju svoje ponude, te nastoje cijene pokrenuti i više nego što tržište trenutno potražuje.Prema nekim izvještajima cijene u nekim dijelovima Amerike su porasle za 10 USD/mt dok neki prodavatelji su prestali sa sklapanjem novih poslova dok se situacija na tržištu ne razriješi u idućih nekoliko dana.

Sve do prošlog četvrtka preko 60% kvote za siječanj je bilo ispunjeno, a narednih sedam dana je preostalo do završetka mjeseca. Možda će ovoga puta biti više sreće oko ispunjenja kvote nego proteklog mjeseca. Dnevni ulov se smanjio u usporedbi sa prošlotjednim dnevnim ulovima gdje je 150 do 200 brodica dnevno lovilo oko 10,000 mt ribe.

Zbog trgovinskog izvještaja iz Perua trgovci su 2012.godine bukirali poslove za naredne dvije sezone jer nema dovoljno ribljeg brašna niti ove sezone radi reducirane kvote ulova.Ova situacija je uljepšala živote proizvođačima dok kupcima stvara probleme oko pronalaženja zamjenskog proteina.Iako su kvote smanjene i dalje se nagađa o daljnjem padu cijene ribljeg brašna u narednom preiodu. Jedan od mogućih razloga je i nadolazak kineske Nove godine, te faze mirovanja od strane najvećih svjetskih uvoznika iz Azije.Prema izvještajima postoji mala potražnja od strane velikih europskih tržišta radi opskrbe ribljim brašnom iz EU koja je konkurentnija od one iz Perua.

05. svibanj 2024 22:18