Znanja
StoryEditor

Cilj je zaraditi od turizma 10 milijardi kuna

24. Travanj 2013.

Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije ‘Turisti i gospodarski razvoj’ održava se danas u Splitu na Ekomonskom fakultetu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

Prva važna tema jest ‘Strategija razvoja turizma RH do 2020. i uloga turizma u gospodarskom razvoju zemlje‘. Većinu turističkih radnika zanimaju potpore, krediti i ulaganja.

Forum nudi i uvid u neke dobre primjere iz prakse Splitsko-dalmatinske županije te poljska iskustva u povlačenju novca iz fondova EU. Raspravlja se i o tome što je to ‘pravo dalmatinsko’ te će biti govora o nekim razvojni programi te županije.Pozdravne govore održali su župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, te ravnatelj RERA SD Srećko Radnić.- Moći ćemo reći da smo uspješni kada od turizma budemo zarađivali 10 milijardi kuna - rekao je predsjednik Ivo Josipović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava manifestacija.

Izlaganja na forumu ‘Turisti i gospodarski razvoj‘ održat će predstavnik Ministarstva gospodarstva, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju Mira Krneta, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, dr.sc. Renata Tomljenović Institut za turizam, d.i.a. Dinko Peračić, Platforma 9,81, Etno-eko sela i Tematske staze, JU RERA SD, te Božena Wrzescz-Zwadam direktorica Odjela za regionalne razvojne programe, Vojvodstva Warmińsko-Mazurskie koja je ispričala kako su pokrenuli projekte vrijedne 400 milijuna eura, od kojih je 120 milijuna eura došlo iz fondova.

Istaknula je kako kroz razvojni program otvoreno 1000 radnih mjesta, otvorene eko marine te škole za stručne kadrove za turizam. Splitko-dalmatinska županije ima potpisan ugovor poslužit će se njihovim primjerima, a vodstvo županije istaklo je kako su im posebno interesantni primjeri štručnih škola i eko marina.U okviru foruma predviđena je i panel diskusija na temu ‘Razvoj i održivost novih ponuda za turiste’. Voditeljica okruglog stola Ružica Mikačić.

05. svibanj 2024 01:02