Znanja
StoryEditor

Hoće li snijeg utjecati na cijenu kukuruza?

04. Prosinac 2014.

Za cijelu Ameriku protekli je tjedan bio vrlo kratak radi Dana zahvalnosti, stoga mnoga poduzeća nisu radila niti u četvrtak niti u petak. Dan zahvalnosti se obilježavao u četvrtak no radost i veselje mnogih zaposlenih.

Sa tako kratkim radnim tjednom vrlo je teško razabrati jesu li promjene na tržištu stvarne promjene ili samo rezultat limitiranog interesa za kupnju ili prodaju tako da velike narudžbe imaju značajan utjecaj na tržišne cijene. Isto se dešava u periodu između Božića i Nove godine, kada se malo toga realizira na tržištu no cijene ponekad divljaju!

Na tržištu kukuruza također nije bilo značajnijih promjena. Žetva kukuruza je završena stoga nedavni snijeg neće imati utjecaja kao što je bilo za očekivati. Farmeri u sjevernom dijelu Amerike susreću se sa snijegom svake godine pri završetku sa žetvom.

Cijene sojine sačme su pale proteklog tjedna posebice krajem tjedna što stručnjaci smatraju posljedicom pada cijena sirove nafte dok drugi smatraju uzrokom pada cijena dobar napredak usjeva u Južnoj Americi.

Zanimljivo je promatrati kako se europska pšenica dostavlja na brojna svjetska tržišta u konkurenciji sa kukuruzom.

Ovaj tjedan će pokazati jesu li prošlotjedne cijene rezultat niskog volumena trgovanja.

U Peruu istraživačko putovanje biomasa ima poprilično loše rezultate as visokom razinom nedoraslih riba i u nekim slučajevima bez riba što neće biti pozitivno za ribarske kvote za prosinac i siječanj 2015.godine. Rezultati nisu još službeno objavljeni. Drugo službeno ispitno putovanje u prosincu možda postigne bolje rezultate no iako će možda postojati kvota za siječanj 2015.godine svi su svjesni da je ribolov u siječnju obično vrlo težak.

Trenutačno u Peruu nema prodaje ribljeg brašna djelomično radi visoke cijene no i dalje se oko 30 000 t neprodanog ribljeg brašna nalazi na različitim lokacijama. Ova manja količina će biti vrlo brzo rasprodana posebice ako i kada se službeno objavi da neće biti ribolova u prosincu i siječnju.

Izvješća iz Kine pokazuju kako cijene ribljeg brašna rastu, te će se kupci vrlo brzo prebacivati na alternativne izvore proteina, posebice mesno koštano brašno ili jednostavno rezati količine u pripravcima smjesa.

MSI Ceres pokazuje kako je SAD najveći izvoznik ribljeg brašna u Kinu sa preko 35% dok je inače na 9 % od ukupne uvozne količine , istovremeno Peruu je pao sa 51% na samo 18%.

30. travanj 2024 05:33