Znanja
StoryEditor

Hrvatski Telekom nagradio dva društvena projekta iz STEM područja sa 700.000 kuna

07. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Projekti "Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.” i "HT campus" ovogodišnji su pobjednici donacijskog natječaja "Zajedno smo jači" Hrvatskog telekoma (HT) te će svaki dobiti po 350 tisuća kuna za popularizaciju znanosti među mladima i podizanje kvalitete obrazovanja u STEM području.

Izvijestivši u utorak o pobjednicima tog donacijskog natječaja, u kojem su ove godine glavne teme bila nove tehnologije i znanost, a fond ukupno 700 tisuća kuna, iz HT-a ističu da su odabrani projekti usmjereni na edukaciju djece u STEM ili području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, što će, kako vjeruju, pridonijeti stvaranju novih generacija mladih stručnjaka.

"Svaki od projekata će se realizirati uz niz aktivnosti koje će djecu kroz igru uvesti u svijet znanosti, a u projekte će se uključiti i sami zaposlenici HT-a svojim znanjem i iskustvom", poručuju iz HT-a.

U kategoriji novih tehnologija pobjednik je projekt "Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.", čiji je nositelj Institut za razvoj i inovativnost mladih, a očekuje se da će već u prvoj fazi okupiti 50-ak škola i gotovo 750 učenika. Projekt će omogućiti razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz Croatian Makers robotičku ligu, gdje će najmlađe generacije učiti napredne koncepte automatike i razvijati svoje informatičke vještine na praktičan, zabavan i cjelovit način.

Najbolji projekt u kategoriji znanosti je "HT Campus" Astronomskog društva Višnjan, koji će uključivati sustav radionica (škola i kampova) za učenike osnovnih i srednjih škola. Polaznici kampa će moći sudjelovati u različitim aktivnostima vezanima uz STEM područje, a zahvaljujući natječaju radionice će moći primiti do 450 djece, što je čak trostruko više od dosadašnjih mogućnosti. Astronomsko društvo i jedna je od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta, projekt su razvili u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, a sredstva će utrošiti na opremanje interdisciplinarnog laboratorija za biologiju, kemiju i astrobiologiju u sklopu kampa.

Iz HT-a ističu da su na ovogodišnji natječaj "Zajedno smo jači" primili 39 prijava, od kojih su zaposlenici HT-a internom selekcijom odabrali po pet finalista iz svake od dvije kategorije, dok je konačne pobjednike odabrao stručni žiri u kojem su bili predstavnici HT-a te stručnjaci iz nadležnih institucija i udruga.

U dosadašnjih 11 godina HT je tim natječajem s više od 9 milijuna kuna podržao ostvarivanje 240 društveno vrijednih projekata.

27. travanj 2024 03:03