Znanja
StoryEditor

HT STEM HUB stipendira i zapošljava najbolje studente

30. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) prvi je partner u novopokrenutom projektu HT STEM HUB Hrvatskog telekoma (HT) čiji je cilj poticanje razvoja vještina u STEM području koje obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju te suradnje na FER-u.

HT STEM HUB će funkcionirati kao inkubator kojemu je osim razvoja vještina, cilj poticanje, jačanje i umrežavanje STEM zajednice u Hrvatskoj te će radi toga HT u projekt pozivati i druge sveučilišne ustanove.

Ističući kako suradnja FER-a i HT-a traje praktički tijekom svih 60 godina tog fakulteta (ove godine FER slavi tu obljetnicu), prodekan FER-a Gordan Gledec kazao je da je suradnja s HT-om intenzivirana zadnjih deset godina kroz ugovore o suradnji, kao i da se priprema novi petogodišnji ugovor čije se potpisivanje očekuje.

- Vjerujemo da ćemo kroz STEM inkubator s HT-om održati dosadašnju visoku razinu suradnje koja i FER-u kao ustanovi i njegovim studentima omogućuje izravnu vezu s poslodavcem i primjenu stečenih znanja u praksi u radnom okruženju, naglasio je Gledec, dodajući kako se nada da će STEM područje biti prepoznato i u kurikularnoj reformi od koje i FER dosta očekuje.

- S obzirom da se gotovo polovina najboljih matematičara u Hrvatskoj, kao i polovina najboljih u fizici, nakon srednje škole upisuje upravo na FER, smatramo se relevantnim za STEM područje koje promoviramo praktički svakim svojim projektom, a s tim smo ciljem pri fakultetu pokrenuli i organizaciju ŠUZA koja se dodatno bavi aktivnostima promocije ICT-a, robotike i sličnih područja među djecom i mladima, praktički od vrtića do kraja srednje škole, ali i među drugim skupinama, naglasio je Gledec.

Napominjući kako je STEM HUB novo poglavlje u HT-ovim aktivnostima i suradnji s FER-om, članica Uprave HT-a Marija Felkel naglasila je da tako nalažu tehnološke promjene koje HT kao velika kompanija mora pratiti zbog poslovanja, ali i zapošljavanja najboljih ljudi.

- U Hrvatskoj je potrebna promjena trenda odnosno da se više mladih ljudi okreće obrazovanju u sklopu STEM područja ili na fakultetima prirodnih i tehničkih znanosti. Bilo bi dobro da se na sličan način s tim fakultetima povežu i druge kompanije, a HT će u sklopu STEM HUB inkubatora suradnju uz ostalo provoditi kroz organizaciju ljetnih praksi i stipendiranje za studente FER-a, istaknula je Felkel dodajući da HT već sada stipendira sedam FER-ovih studenata.

Jedan od njih je Stjepan Ivanić koji je na predstavljanju STEM HUB-a kazao da mu je mjesečna stipendija HT-a 3.000 kuna te da je za to prošao selekcijski postupak, nakon čega je vrlo brzo iz HT-a dobio mentora koji mu uz ostalo pomaže u pripremama za diplomski iz elektroenergetike. Suradnju HT-a i FER-a u sklopu STEM HUB-a dodatno je objasnio direktor za razvoj tehnologije HT-a Boris Drilo ističući da se tu radi o suradnji na stručnim projektima, kakav su već radili za MaxTV i LTE tehnologije, o mogućnostima odlaska studenata na praksu te napredovanja s obzirom na paneuropske projekte HT-a kao članice grupe Deutsche Telekom.

17. travanj 2024 22:55