Znanja
StoryEditor

Intervju za posao - kako odgovoriti na klasična pitanja?

01. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Nakon što dobijete poziv za intervju, istovremeno se osjećate uzbuđeno, olakšano i nervozno.

Jedan od najboljih načina da se riješite negativnih osjećaja jest da se dobro pripremite. Pokušajte predvidjeti pitanja koja će vam poslodavci postaviti. Iako uvijek postoji šansa da vas iznenade ponekim neuobičajenim pitanjima, poslodavci u glavnini žele dobiti uvid u vaš karakter, iskustvo i sposobnosti.

Donosimo neke od najčešćih pitanja te savjete kako na njih odgovoriti:

‘Ispričajte nešto o sebi‘

Kada odgovarate na ovo pitanje, zapamtite da je najvažnije imati mjeru. Pripremite govor u trajanju od dvije, tri minute koji će na najbolji način prikazati vaša dotadašnja poslovna iskustva, vještine kojima raspolažete te vrline kojima možete pridonijeti kompaniji.

Previše informacije, a pogotovo previše nebitnih informacija, odbit će poslodavce.

‘Zašto želite napustiti trenutni posao?‘

Ovo pitanje je dvosjekli mač. Ako odgovorite da ste u potrazi za novim prilikama i iskustvima, poslodavac bi mogao zaključiti da vam je stari posao dosadio i da tražite izlaz. Umjesto toga, detaljnije ispričajte situaciju – promjene u menadžmentu, ciljevi kompanije koji se nisu podudarali s vašima, upitna stabilnost tvrtke – sve su to bolji argumenti od ‘želje za promjenom‘.

‘Koje su vaše mane i prednosti?‘

Odgovor ‘Perfekcionist sam‘ je nešto s čime morate prestati. Takvi odgovori su prežvakane floskule. Navedite ono što vas izdvaja iz okoline – vještine, ideje, motivacija. Kad je riječ o manama, priznajte ih, ali objasnite da radite na njima i potrudite se da nisu u direktnom sukobu s potrebnim znanjima za ponuđeni posao.

‘Kakvu plaću očekujete?‘

Razgovor o plaći pokušajte odgoditi do samog kraja procesa zapošljavanja. Umjesto nekog iznosa, raspravljate o nekom financijskom okviru – odlučite koji je najniži iznos na koji biste pristali i povećajte ga za deset do petnaest posto.

05. svibanj 2024 13:12