Znanja
StoryEditor

Kako biti coach ili zašto postati coach?

28. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Zanima li vas odgovor na prvo pitanje, onda je ovaj tekst za vas. O drugom dijelu pitanja ‘zašto postati coach‘ svjesno zaobilazim uvjeravanja, promociju ili pojašnjenja.

Biti coach nije uobičajeni posao ili zanimanje. Coachevi danas rade i djeluju kroz različita zanimanja i branše. Nerijetko coaching nudi jedan drugačiji stav u poslovnim zadacima koje inače radimo, pa je tako na primjer, jedan od stilova vođenja po modelu situacijskog vodstva upravo coaching.

Kad slušamo iskustva onih koji su postali coachevi i odlučili se za usavršavanje u nekom od željenih smjerova ili škola, stječemo dojam kako im je jedno zajedničko: prepoznavanje. Svi su na neki način prepoznali kako su već primjenjivali neke aspekte coachinga, ili su negdje u sebi prepoznali kvalitete i vještine coacha.

Sve dok sami ne iskusimo nešto što nam je nepoznato, novo i strano, mi o tome stvaramo mišljenje, ideje, koje formiraju sliku o toj temi. Ta slika u kratkom vremenu postaje stvarnost za sebe. Istina. Sjećam se prije više godina; netko me je pozvao po prvi puta na tečaj argentinskog tanga. Isprva sam odbijao ideju, jer sam odmah zamislio klasičnu sliku iz filmova i stvorio neku svoju varijaciju te slike. Slika mi je bila komplicirana i zamršena, no bio sam svjestan da je to samo - slika. Odlučio sam staviti sliku po strani i poći na uvodni sat. Nakon prvih par nespretnih koraka, potpuno neočekivano, ja sam se prepoznao u nečemu i nešto me je privuklo i zaintrigiralo. Prepoznao sam se negdje. Jesam li ja to nekada, ni ne znajući, napravio neki tango korak? Slika o tangu je nestala, nisam kao svom filmu imao ružu u ustima, niti sam imalo sličio Al Pacinu u ‘Mirisu žene‘.

Oni koji se prepoznaju u ovakvom istraživanju i otkrivanju mogu shvatiti i prihvatiti poziv u ovu školu tanga. Svi drugi: nemojte odustati, tražite i istražite, ako želite, i pronađite svoje ritam, svoj ples pa i školu.

Tko je zaista coach i što on/-a čini?

Coach je osoba educirana u području coachinga koja odgovorno primjenjuje svoja znanja i vještine u coaching procesu, a u svrhu podrške osobi ili timu s kojim radi. Spomenuto znanje i iskustvo služi upravo za vođenje procesa rada, a ne kao sadržaj koji bi se eventualno prenosio kao učenje. Drugim riječima, coach ne prenosi svoje osobno iskustvo, mišljenje ili znanje, nego (na)vodi osobu s druge strane na istraživanje, osvještavanje i pronalaženje vlastitih odgovora.

Stoga prije samog coachinga, coach po strani ostavlja sve svoje procjene, predrasude i mišljenja. Slušajući i postavljajući pitanja, on/-a povezuje i istražuje poglede iz druge perspektive. Ako je netko možda pomislio, ovdje se ne radi (samo!) o pozitivnoj psihologiji: ovdje je riječ i izazov sve nazvati svojim imenom, upravo onako kako to jest u stvarnosti osobe s kojom radimo. Stvarnost o kojoj govorimo u sebi nosi rješenje koje je jedan od ciljeva rada. Spoznaje i promjene koje se događaju tijekom procesa rada su nekada intenzivnije i važnije osobi od samog odgovora na postavljeno pitanje. Jeste li se kada popeli na neki stari tavan ili sišli u podrum tražeći nešto davno spremljeno? Proces coachinga je sličan toj potrazi, koja u početku nije baš ugodna. Ako ste u mraku, onda vam coach može držati svjetiljku i pomicati je u različite kutke prostorije, dok vi tražite i prekopavate kutije i spremišta. Vi ste ti koji tražite i vi ste ti koji nalazite, te je i uspjeh vaš osobni. Za bonus te pretrage sigurno ste pronašli još toga što vam je izmamilo neku emociju, u sigurnom polumraku vašeg intimnog kutka.

Napomena: Autor ovog teksta ipak nije postao napredni plesač tanga, mada je tango bio i ostao velika inspiracija coachinga.

Želite li Vi biti coach- dobro nam došli na program ‘Biti coach‘. ‘Biti coach‘ i Lider pretplatnike daruju sa stipendijama u iznosu 50%, 30% i 20% cijene programa Biti coach.

‘Prijave pismene motivacije se prikupljaju do 23. veljače na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a potrebno je poslati životopis, motivacijsko pismo i kontakt podatke.

Tijekom veljače organiziraju se i dvije besplatne uvodne radionice programa ‘Biti coach‘:

- ‘Kako postati coach?‘ 4.2.2015. od 17-20h, na kojoj će polaznici saznati detalje o profesiji, te - ‘Coaching vještine i alati‘ 20.02, od 17-20h, na kojoj će biti više riječi o načinu rada, s naglaskom na coaching u poslovnom okruženju. Ulaz na radionice je slobodan, uz obaveznu prijavu koju možete napraviti putem web stranice http://www.cognita.hr/prijava-na-biti-coach.

23. travanj 2024 12:04