Znanja
StoryEditor

Kako napisati životopis koji će privući pažnju poslodavaca?

10. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Životopis je važan dokument koji sadrži mnoštvo bitnih informacija o vama. Služi kao neka vrsta personalizirane brošure. Tajna je u tome da kažete što više relevantnih informacija, ali na način da životopis i dalje bude organiziran, da odražava prioritete, te da bude jednostavan za čitanje.

Kada vam to uspije, većina najbitnijih informacija nalazit će se na prvoj polovici prve stranice životopisa. Sve ostalo su dodatne informacije koje vam idu u prilog.

Donosimo četiri načina kako to postići:

Jasni i koncizni kontaktni podaci

Na vrhu životopisa navedite ime, broj mobitela, email adresu i link na vaš LinkedIn profil. To je sve. Ne trebate uključivati kućnu adresu, teško da ćete informacije dobiti poštom. Isto tako, jedan broj mobitela je sasvim dovoljan.

Kratka biografija

Ukratko objasnite poslodavcu tko ste i što možete ponuditi. Navedite profesionalne interese, godine iskustva na određenim područjima, industrije u kojima ste radili i što vas čini posebnima.

Vještine

Svatko od nas posjeduje jedinstven set vještina. Vaš posao je da pravilno postavite prioritete i istaknete one najvrjednije vještine, kao i one koje će vas izdvojiti od ostalih. Na koncu, vještine su te koje će prevagnuti pri odabiru idealnog kandidata.

Personalizacija

Nakon što ste sastavili životopis, trebali biste ga prilagođavati svakom pojedinom poslu na koji se prijavljujete. U tome vam mogu pomoći oglasi za posao. U njima su obično navedena potrebna znanja i vještine pa svoj životopis možete prilagoditi tome. Koristite iste riječi i izraze koji su naglašeni u oglasima za posao.

04. svibanj 2024 06:02