Znanja
StoryEditor

Kako odgovoriti na pitanje ‘Koja je vaša najveća mana?‘

03. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Svjedočimo poplavi savjeta o tome kako napisati životopis, motivacijsko pismo ili kako se odjenuti za intervju.

Nitko nas, međutim, ne uči kako odgovoriti na jednostavno pitanje poput ‘Koja je vaša najveća mana?‘.

Čak i ako ste bili na jednom jedinom intervjuu za posao, gotovo je sigurno da vam je postavljeno to pitanje. Sjećate li se kako ste odgovorili? Jeste li rekli da ste ‘pretjerani perfekcionist‘? Da ste ‘previše strastveni‘?

Ljude koji traže posao najčešće se ohrabruje da kao odgovore na takva pitanja koriste raznorazne spinove – odgovori uvijek moraju biti pozitivni, ne pružati uvid u stvarne nedostatke. Ako ste, pak, prisiljeni pružiti iskren odgovor, svi će vam savjetovati da navedete ‘strah od javnog nastupa‘. Drugi će savjet zasigurno biti da ‘pretvorite mane u prednosti‘. Primjer toga je rečenica ‘Budući da često zapadnem u stanje prokrastinacije, naučio sam funkcionirati pod pritiskom i, kao rezultat toga, obveze uvijek izvršavam na vrijeme.‘

To su užasni savjeti. Takvi odgovori ukazuju na manjak iskrenosti i poslodavcima zapravo ne govore ništa o kandidatima. Ne pokazuju kako kandidat razmišlja, osim što ukazuju da je u stanju kreativno izbjegavati odgovore, iskrenost i samokritičnost. Osim toga, odgovori poput navedenih pokazuju da niste osoba koja će se usuditi jasno reći kada nešto ne funkcionira.

Najbolji savjet je da jednostavno budete iskreni.

04. svibanj 2024 13:47