Znanja
StoryEditor

Kamo je nestala poslovna etika?

26. Veljača 2016.

Kako posljednjih tjedana na CME-u nema bitnih pomaka niti značajnijih događanja po pitanju cijene ovotjedno izvješće iskoristit ću kako bih pobliže približila način poslovanja u Hrvatskoj i susjednim EU zemljama.

Moja firma proteklih 25 godina terminski trguje preko CME isključivo sa sojinom sačmom. Naši kupci dolaze redom iz EU zemalja dok u Hrvatskoj nemamo kupaca radi nekontroliranog otvaranja j.d.o.o. koji je postao sinonim za „muljanje“ i ne plaćanje poreza.

Slično se događa i u Mađarskoj u kojoj je stopa PDV čak 28% stoga mnogi Mađari otvaraju firme u Slovačkoj i Češkoj. Tako su i moji poslovni partneri s kojima sam uspješno poslovala protekle 2 godine firmu otvorila u Slovačkoj, par kilometara od Mađarske granice. Roba se isključivo vozila u Mađarsku. Sve je odlično funkcioniralo dok su kupujući robu terminski dobro zarađivali i konstantno bili u plusu. No prošle se godine situacije počela drastično mijenjati, a cijena nekontrolirano podati. Dovoljno je napomenuti da je cijena sojine sačme na paritetu FCA Koper pala za više od 100 €/T.

Krajem 2015. godine kupac je odlučio da neće podnijeti gubitak te je stornirao sve ugovore za prvo polugodište 2016. godine s opravdanjem da je krajnji korisnik u Mađarskoj propao, te svom dobavljaču, a mom kupcu ostao dužan ogromne iznose.

Ne preostaje mi previše izbora ni vremena, robe se treba što prije riješiti i podnijeti gubitak te nastojati izbjeći troškove skladišnine. Trenutno najbolje što mogu je prodati robu i izgubiti minimalno 20 €/T, velike količine su u pitanju i nule se same redaju.

Istovremeno javljaju se novi, potencijalni poslovni partneri zainteresirani za kupnju sojine sačme. Svi su Mađari sa firmama registriranim u Slovačkoj. Sklapamo ugovore, avansno plaćaju i voze robu. Ja istovremeno zbrajam gubitke.

Slovenski špediter me zove kako bi me upozorio da vozači kamiona govore da tovare robu za kupca koji je otkazao sve ugovore umjesto za novog partnera. U svima se budi sumnja da je stari partner zatvorio firmu i otvorio novu. "Svoju" robu koju je stornirao i ostavio mi na raspolaganju sa gubitcima kupuje putem nove firme po 20 €/T nižoj cijeni i uspješno posluje i dalje.

Kakav je to poslovni odnos i što je sa poslovnom etikom koja se izučava na svakom poštenom fakultetu? Čini se da je sve to nestalo. Nažalost danas nitko ne preže ni pred čim, a riječ i ugovor više ništa ne znače. Igru igra samo jednostrani interes na kojem se dugoročno ništa ne može izgraditi, a posebice ne korektan poslovni odnos.

07. svibanj 2024 12:15