Znanja
StoryEditor

Konferencija na kojoj i studenti upoznaju novosti iz struke

13. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Konferencija ‘Blaž Baromić‘ okuplja grafičke autore iz čak sedam zemalja. Kroz niz formalnih i neformalnih događaja omogućuje njihovo druženje i razmjenu znanja te studentima kontakt s potencijalnim poslodavcima.

Mladi i kreativni ljubitelji fotografije, dizajna i grafike i ove godine, zajedno sa stručnjacima, sudjelovat će u seminarima i natječajima 16. međunarodne konferencije tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija ‘Blaž Baromić’. Od 26. do 29. rujna Senj tako postaje mjesto okupljanja gospodarstvenika, znanstvenika i studenata iz tog područja. Konferencija je pokrenuta i održavana u Senju kao gradu u kojem je Blaž Baromić pokrenuo prvu, glagoljašku, tiskaru na području Hrvatske. Senj je time postao tradicionalno okupljalište struke, koja svake godine prikazuje sva dostignuća koja posljednjih godina izrazito brzo evoluiraju.- Glavna novost je da se grafička industrija sve više okreće ne samo tiskanim, već i elektroničkim i multimedijalnim medijima. Također, još od nastanka digitalne fotografije odlično ju je prihvatio mlađi naraštaj, ali u posljednje vrijeme sve više jača njihov interes za klasične tehnike fotografiranja - pojašnjava Miroslav Mikota, voditelj organizacije konferencije. Područje koje se u stručnom i znanstvenom smislu izrazito brzo razvija i širi najbolji je poziv autorima da svojim znanstvenim radom sudjeluju na konferenciji, ali i predstavnicima gospodarstva da se nađu i izmijene iskustva. Tako su na ovogodišnjoj konferenciji prisutni autori iz Rusije, Poljske, Francuske, Makedonije, Srbije, Slovenije i Hrvatske, ali i gospodarstvenici i poduzetnici te studenti iz Hrvatske. Kroz niz formalnih i neformalnih događaja konferencija omogućuje njihovo druženje i razmjenu znanja te, što je danas posebno važno, studentima omogućuje kontakt s potencijalnim poslodavcima. Prošlih godina je, pojašnjava Mikota, nekolicina studenata na konferenciji pronalazila svog novog ili čak prvog poslodavca. 

- Posebnu živost, pa na neki način i specifičnost, konferenciji daje prisustvo brojnih studenata koji sudjeluju kao autori mentoriranih studentskih radova - kaže Mikota.  Na natječaju mogu sudjelovati studenti preddiplomskog i diplomskog studija s radovima iz područja povijesti tiskarstva, knjige i pisma, grafičkih komunikacija i medija, grafičkog dizajna, dizajna tekstila uz primjenu grafičkih elemenata, primjene grafičkih elemenata u realizaciji odjevnog proizvoda, fotografije, izdavaštva, pripreme za tisak, tiska, dorade, ambalaže, sustava upravljanja bojom, kolorimetrije, materijala, postojanosti papira i ostalih tiskovnih podloga i otisaka, kontrole kvalitete, marketinga, ekologije i ostalih tema vezanih uz tiskarstvo, dizajn i grafičke komunikacije. 

Na istom radu mogu sudjelovati najviše tri studenta-autora. Priliku za prezentaciju dobit će dvadesetak odabranih radova. - U svom se radu bavim razradom metoda optimizacije proizvodnje u grafičkoj industriji s posebnim naglaskom na problematiku unutarnjeg transporta i rješavanja transportnog problema. Konkrento govoreći, poznato je da svaki proizvodni proces treba pravovremeno opskrbljivati potrebnim materijalom i odvoziti gotove proizvode ili poluproizvode od radnih jedinica, a sve s ciljem nesmetane, ali i optimalne i efikasne proizvodnje. S obzirom da proizvodnja u grafičkoj industriji, odnosno tiskarstvu ima svoje zakonitosti i posebnosti smatrao sam da je potrebno pristupiti joj na znanstveniji način, upotrebom matematičkih modela, za razliku od iskustvene metode, koja se u manjim tiskarama, ali i onima srednje veličine najčešće koristi - kaže student treće godine prediplomskog studija grafičke tehnologije Teo Žeželj.U sklopu konferencije tiskarstva raspisan je i natječaj za fotografiju s temom ljudski pokret u fotografskom dinamizmu. Pristup temi je slobodan uz poštovanje osnovne teme natječaja, a fotografije mogu biti izvedene u boji ili crno-bijeloj tehnici. Na natječaju mogu sudjelovati studenti preddiplomskih i diplomskih studija pojedinačnom ili serijom od tri do pet fotografija. Žiri će odabrati fotografije koje će biti izložene za vrijeme trajanja konferencije, nakon čega će na otvorenju izložbe biti proglašeni pobjednici za pojedinačnu i seriju fotografija, pohvaljeni autori i ukupni pobjednik. 

- Iznimno zanimljiva tema otvara nam širok prostor da raznim fotografskim tehnikama odradimo zadatak i usput produbimo svoje znanje u istima. Izložba radova može kvalitetnim fotografima predstavljati odskočnu dasku u profesionalnom svijetu s obzirom da izložene fotografije ocjenjuju renomirani stručnjaci, poznati i priznati u svijetu fotografije - kaže Zlatko Podhraški, apsolvent Grafičkog fakulteta i sudionik konferencije.

Uz izložbu, treću godinu zaredom održat će se i fotoradionica. Radionica upotpunjava znanje studenata o fotografiji koje je prethodno stečeno na fakultetima i pruža velike mogućnosti unapređenja znanja o fotografskim tehnikama i tehnologiji u kratkom vremenu. - Sve u svemu, konferencija najviše koristi može donijeti nama studentima, samo treba imati volju za sudjelovanje. Uz malo truda koji trebamo uložiti da se predstavimo u što boljem svjetlu, kući se možemo vratiti sa sigurnim poslom, što je veoma važno u današnje vrijeme krize i lošeg stanja u zemlji kad je nezaposlenost ekstremno visoka - nadodaje Zlatko.Kroz predavanja i posterske prezentacije znanstvenika iz područja struke uz seminare i okrugle stolove, radionice fotografije, žirirane studenske izložbe fotografija i prezentacije najboljih studentskih mentoriranih radova, program konferencije svake je godine sve bogatiji. Uz navedeno ove će godine na konferenciji biti predstavljene i novosti s DRUPA-e, najvećega svjetskog sajma grafičke i popratne opreme i materijala. 

Ostale teme koje će kroz konferenciju biti obrađene su: povijest tiskarstva, knjige i pisma, grafičke komunikacije i mediji, grafički dizajn, fotografija, izdavaštvo, priprema za tisak, tisak, dorada, ambalaža, tehnologija izrade kartica, sustav upravljanja bojom i kolorimetrija, materijali, postojanost papira i otisaka, kontrola kvalitete, marketing, ekologija... Organizaciju konferencije na pokrenuo je Ogranak Matice hrvatske Senj, kao Simpozij hrvatskih grafičara, a potom su se priključivali i Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Naravoslovnotehnička fakulteta Univerze v Ljubljani, Inštitut za celulozo in papir iz Ljubljane i Hrvatsko društvo grafičara uz suorganizaciju Kemijskog fakulteta iz Brna, Veleučilišta u Varaždinu i Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čime ta konferencija dobiva međunarodni karakter, ali i karakter središnjega godišnjeg okupljanja ljudi iz struke.

Tko je bio Baromić

Inovator iz 15. stoljeća

Blaž Baromić poznat je po posebnom tipu slaganja ligaturnih slovnih grupa nazvanih Baromićeva tehnika lomljenih ligatura (dva ili tri slova spojena u jedan slovni znak), koje su jedinstvena pojava u tiskarstvu inkunabula u Europi. Inkunabulom nazivamo knjigu, listove ili ilustraciju koje nisu ručno pisane, već su mehanički printane prije 1501. godine u Europi. Baromić je lijevao polovice slova kao posebne grafičke znakove, što mu je omogućavalo, kombinirajući ih s punim slovima, slaganje ligatura do čak četiri znaka. Dana 7. kolovoza 1494. dovršio je prvo djelo senjske tiskare ‘Senjski glagoljski misal‘, njegovo drugo izdanje. Misal je tiskan na 216 listova, a sačuvana su tri primjerka.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE 

17. travanj 2024 19:05