Znanja
StoryEditor

Kraj godine obilježen većom prodajom kukuruza od očekivane

02. Siječanj 2014.

Protekli je tjedan na Chicago Mercantile Exchange-u prošao vrlo mirno i tiho radi božićnih i novogodišnjih blagdana. Prema podacima o trgovanju sa CBOT-a prošli tjedan je bio najslabiji tjedan u 2013.godini.

Cijene kukuruza se nisu bitno mijenjale iako je Kina odbila nove količine kukuruza. Također su zabilježene veće prodane i izvezene količine nego što je bilo za očekivati što je održalo tržište mirnim. Nije bilo ostalih vijesti koje bi uzrokovale bitne promijene oko cijena kukuruza.

U Brazilu pada dosta oborina koje se kreću i prema Argentini stoga su neka područja dobila dugo očekivanu kišu dok neka imaju problema sa poplavama. Kiša je imala dobar učinak na područja pod kukuruzom.

Sadnja kukuruza u Argentini malo zaostaje jer su seljaci čekali dolazak kiše. Sadnja će se nadoknaditi, a zadnji usjevi će imati koristi od kiše.

Stručnjaci smatraju da će se cijene kukuruza kretati u rasponu +/- 10 usd/mt sve do žetve u Južnoj Americi gdje je vremenska prognoza najvažniji faktor i pokretač cijena.

Na tržištu sojine sačme cijene za ožujak/svibanj u Americi su oslabile radi utjecaja južnoameričkog uroda na svjetske cijene. Oko cijene za siječanj i veljaču nema diskusija jer je jedini izvor robe Amerika narednih nekoliko mjeseci.

Brojke američkog izvoza su više nego što je bilo za očekivati što je pomoglo cijenama da ostanu prilično visoke. No poboljšanje vremenskih prilika u Argentini i očekivana kiša teško će održati cijene na visokom nivou. U slučaju da kiše u Argentini izostanu za očekivati je pravi reli cijena sojine sačme.

Na tržištu ribljeg brašna ulov je stao za blagdane i do sada je ulovljeno 1,9 milijuna mt ribe , te prestaje nešto manje od 400,000 mt do ispunjenja kvote. Za očekivati je da će kvota biti ispunjena do sredine ovog mjeseca ako vremenske prilike to budu dozvolile.

Na zalihama u Peruu se nalazi oko 90,000 mt ribljeg brašna, veća potražnja se očekuje sada u siječnju kada kupci počinju pokrivati svoje potrebe za narednih nekoliko tjedana. Također se očekuje povećan interes za ribljim brašnom iz Azije i Europe.

27. travanj 2024 17:08