Znanja
StoryEditor

Mikrokrediti - manje zahtjevni poduzetnicima, bankama manje rizični

15. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Povijest mikrofinanciranja može se pratiti od sredine 20. stoljeća kad je teoretičar Lysander Spooner pisao o prednostima davanja malih kredita poduzetnicima i poljoprivrednicima u cilju izvlačenja naroda iz siromaštva.

Bio je to dio Marshallovog Plana europske obnove, čiji je plan mikrofinanciranja zaživio do danas. Mikrofinanciranje prepoznato je kao povoljnost i za klijenta i za banku, jer ne traži veliku kolateralizaciju te se brzo odobrava, zbog čega je zanimljivo poduzetnicima. S druge strane, banke naglašavaju da navedeni tip kredita ima relativno manji rizik neplaćanja.

Sklonost novim idejamaU Hypo Alpe-Adria-banci smatraju da će se hrvatski gospodarski rast temeljiti upravo na uzletu malog i srednjeg poduzetništva. S Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak potpisali su dodatak Ugovora o poslovnoj suradnji za Program kreditiranja projekata kandidata darovnice IPA MSP, čime korisnicima osiguravaju povoljne kredite po kamati od dva posto. Namijenjen je kreditiranju projekta kandidata programa za dodjelu nepovratnih sredstava iz pretpristupnog fonda IPA III C - Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. Kreditiraju se osnovna i obrtna sredstva, koja se odnose na: dio troškova projekta koji se ne sufinanciraju sredstvima darovnice, a sastavni su dio investicije; dio troškova projekta kojim se sufinanciraju sredstva darovnice, a ne isplaćuju se avansno; do 75 posto predračunske vrijednosti investicije, a u slučaju uklapanja u važeće propise o državnim potporama moguće je financiranje i do 100 posto iznosa investicije bez PDV-a; do maksimalno 15 posto iznosa kredita za ulaganje u trajna obrtna sredstva. Najniži iznos kredita je 80.000 kuna, a maksimalni iznos nije ograničen. Usto, Hypo Alpe-Adria-Leasing nudi financiranje nabave strojeva i opreme po promjenjivoj kamatnoj stopi od otprilike 7,5 posto.

Erste banka nakon prošlogodišnjeg pilot-projekta, nastavlja provoditi projekt povoljnog mikrofinanciranja. Njime pruža potporu poduzetnicima (početnicima i postojećima) s kvalitetnom poduzetničkom idejom, a uz pristup financiranju osigurava i besplatnu edukaciju te mentoriranje poduzetničkog projekta na tri geografska područja: a) Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, b) Primorsko-goranske županije, Ličko-senjske županije i Grada Ogulina te c) Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Križevaca. Direktor Direkcije malog poduzetništva Erste banke Ivica Brčić pojasnio je da su u prošlogodišnji projekt edukacije lani ušla 22 poduzetnika, a u konačnici je financirano devet poduzetničkih projekata u ukupnoj vrijednosti od oko 100.000 eura. Financirane su djelatnosti poput: ribarstva (ulaganje u nove alate te kapacitete za skladištenje ribe), poljoprivrede (suvremeni nasadi jabuka, plastenici), proizvodnje etnosuvenira, proizvodnje stolarije, trgovine opremom i repromaterijalom u pekarskoj industriji i druge.- Prošle smo godine projekt odradili na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije jer nam se činilo da je to područje koje treba takva financijska sredstva i koje će imati najviše koristi od takvog financiranja. Riječ je o kreditnoj liniji namijenjenoj svima kojima je teže dostupno standardno bankarsko kreditiranje, a to je mnogo češće u manje urbanim sredinama, kojima je svaki impuls dodatnoga gospodarskog razvoja dobrodošao. Prednost toga poslovnog modela je u tome što je naklonjen prema startup-projektima i idejama - pojasnio je Brčić. Ukupan iznos kredita namijenjen za ovogodišnje financiranje iznosi oko 350.000 eura, čime će biti obuhvaćeno oko 30 projekata. Krediti će biti odobravani do kunske protuvrijednosti 10.000 eura za samozapošljavanje te 15.000 eura za postojeće poslovne subjekte. Rok povrata kredita je do pet godina, uz mogućnost ugovaranja i počeka otplate do 12 mjeseci. Kamatna stopa iznosit će tromjesečni EURIBOR (referentna kamatna stopa na europskom međubankarskom tržištu) + četiri posto.

Krediti EU SinergoU PBZ-u kažu da su za potrebe mikroklijenata (klijenti s godišnjim prihodom do 10 milijuna HRK) osigurali posebne kreditne linije iz sredstava fondova EU koje su zbog svojih iznimno povoljnih uvjeta iznimno dobro prihvaćene na tržištu, što je rezultiralo s oko 20 posto više kreditnih zahtjeva u prvih osam mjeseci 2012. godine u odnosu na 2011. godinu. U Privrednoj banci u ponudi je i PBZ Sinergija financijski servis za obrtnike te male i srednje poduzetnike.

- Potkraj 2011. PBZ je s EBRD-om sklopio novi Ugovor o kreditu kojim su mu osigurana dodatna sredstva u iznosu od 20 milijuna eura namijenjena daljnjem kreditiranju malih i srednjih poduzeća. Jedina smo banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u tom EBRD-ovom programu - kaže Zoran Kureljušić, izvršni direktor sektora marketinga u grupi poslova s malim i srednjim poduzećima PBZ-a. PBZ je putem njega već uspješno plasirao 20 milijuna eura financirajući oko 40 projekata kojima se unapređuju ekološki, zdravstveni i sigurnosni standardi poslovanja te povećava kvaliteta hrvatskih proizvoda u skladu sa standardima EU. U travnju 2012. zaključio je i Ugovor o jamstvu sukladno Okvirnom programu za konkurentnost i inovacije (CIP) s Europskim investicijskim fondom (EIF) čime, kažu u toj banci, kao jedina banka u Hrvatskoj sudjeluju u programu CIP. To je rezultiralo posebno strukturiranim kreditnim programom ‘EU Sinergo krediti’, koji omogućava dostupnije kredite po iznimno povoljnim uvjetima financiranja. Namijenjen je obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima koji zapošljavaju manje od 10 djelatnika i ostvaruju godišnji prihod do 10 milijuna kuna. Namjena programa je financiranje potreba za obrtnim kapitalom te investicijskih projekata. Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu u eurima uz atraktivne kamatne stope i naknade. Iznos kredita za pojedinoga klijenta može biti do 25 tisuća eura s rokom otplate od 18 do 36 mjeseci, u mjesečnim ili tromjesečnim ratama. Glavna karakteristika toga kreditnog programa smanjenje je zahtjeva za instrumentima osiguranja budući da se kreditiranje odvija uz obveznu zadužnicu i mjenice, ali bez hipoteke i dodatnih instrumenata osiguranja.

Pomoć u izradi planovaPonuda kreditnih proizvoda Zagrebačke banke obuhvaća kredite koji su svojim uvjetima prilagođeni različitim poslovnim potrebama, od kredita za kupnju zemljišta i uređenje infrastrukture, za kupnju, izgradnju, rekonstrukciju ili uređenje objekata i nabavu opreme, do kredita za obrtna sredstva. Tu su i posebne kreditne linije za pojedine sektore, poput maslinara i vinara. Rokovi otplate odobravaju se u skladu s namjenom kredita, pri čemu je moguće i korištenje razdoblja počeka.

- Do kraja godine planiramo svoju ponudu proširiti posebnim ponudama za male hotele i restorane, poljoprivrednike, kao i za zdravstveni segment - ističe Nenad Mećava, direktor Poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke.Uz podršku u financiranju Zagrebačka banka poduzetnicima kao dodatnu vrijednost osigurava besplatan stručan bankarski savjet i pomoć kod izrade poslovnih i investicijskih planova, u čemu posebnu ulogu ima 60 poduzetničkih centara u svim dijelovima Hrvatske.Iz Hrvatske poštanske banke posebno izdvajaju ponudu za izvoznike kao pokretače gospodarskog rasta i jačanja konkurentnosti. Ona uključuje kredite za financiranje pripreme i realizacije izvoznih poslova prema principu revolvinga na osnovi deviznog priljeva koji izvoznicima omogućuju uravnoteženi novčani tok i povećavaju efikasnost poslovanja. Osim toga izvoznicima je na raspolaganju i postojeći model kreditiranja putem HBOR-ovog programa kreditiranja pripreme i naplate izvoznih poslova, kao i mogućnost osiguranja potraživanja putem police osiguranja kod HBOR-a. Napominju da je od srpnja 2012. poduzetnicima na raspolaganju i novi ‘Program razvoja gospodarstva‘, u kojem kreditna sredstva osiguravaju HBOR i banka u omjeru 50:50, i to poduzetnicima koji imaju najmanje 25 posto privatnog vlasništva u strukturi vlasništva i 10 posto prihoda od ukupnih prihoda ostvarenih od prodaje proizvoda i usluga na inozemnom tržištu te u skladu s ostalim uvjetima HBOR-a i banke.

03. svibanj 2024 09:16