Znanja
StoryEditor

Na Student Future Dayu poslodavci pronalaze buduće zaposlenike

22. Travanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227808,227809,227810,227811,227812,227813,227814"]

Na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa održan je deseti po redu studentski sajam poslova Student Future Day.

Na ovogodišnjem jubilarnom 10. Student Future Dayu predstavljene su radionice i case studyi putem kojih studenti direktno mogu pronaći praksu ili posao. Interes tvrtki za ovaj sajam poslova raste iz godine u godinu pa je ovoga puta bilo prijavljeno ukupno 18 tvrtki.

- Jedina smo poslovna škola u Hrvatskoj koja ima ovakav sajam poslova za studente. Nadam se da će se ova praksa nastaviti i u budućnosti - izjavio je prilikom otvorenja dekan ZŠEM-a Đuro Njavro.

Do sada je u proteklih 10 godina sudjelovalo 100 tvrtki u kojima brojni studenti i alumniji grade svoje karijere. Među predstavnicama tvrtki svake godine sve je više bivših studenata ZŠEM-a koji su prvi susret s poslodavcem za kojega danas rade ostvarili upravo na nekom od ranije održanih Student Future Day okupljanja.

Prema riječima voditeljice Centra za razvoj karijere, Jelene Janković, na današnjem se susretu popunio kapacitet izlagača iz različitih sektora, od FMCG-a (fast-mooving consumer goods), farmaceutike, bankarskog i financijskog sektora do proizvodne industrije.

- Zahvaljujući SFD-u i izravnom kontaktu diplomanata i ostalih studenata s predstavnicima poslovne zajednice bilježimo sve više studentskih poslova i zapošljavanja koji se ostvaruju tijekom cijele godine. Dio studenata poslodavci zamijete već na radionicama, a nakon odrađene prakse studenti nerijetko dobivaju ponude za stalna zaposlenja. Izravno s SFD-a studenti su pronašli posao u KPMG-u, Lidlu, Privrednoj banci Zagreb, Styriji, Erste banci, a najčešće u odjelima računovodstva i revizije, financija, ljudskih potencijala, marketinga i prodaje. - rekla je Janković.

Na Student Future Dayu sudionici su od voditeljice portala EduCentra Marije Kolovrat više mogli čuti o pitanju plaće. Osim kvalifikacija i očekivanja, na visinu plaće, moglo se čuti na izlaganju, utječu i očekivanja posloprimca, njegovo iskustvo, znanje, plaće u sličnim zanimanjima, ali i ukupan trošak poslodavca.

- Razgovor o plaći nikada nije jednostavan. Moj savjet u toj situaciji je: Više znanja, a manje stava. I pri tome mislim na iskustveno znanje - kazala je Kolovrat.

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu one su s najvišim plaćama, 16 posto višim od prosjeka, dok državne tvrtke imaju tri posto više plaće. U manjim tvrtkama do 10 zaposlenih, plaće su 12 posto manje od prosjeka.

Na okruglom stolu koji je potom uslijedio razgovaralo se o tržištu rada iz perspektive poslodavaca. Studentima je poručeno kako posla ima i kako moraju biti proaktivni.

- Ne čekajte natječaj, javljajte se samoinicijativno i pratite sve kanale - od Facebooka do klasičnih oglasa - poručio je Saša Jurković s portala Posao.hr

Jasmina Punek iz Zagrebačke banke naglasila je kako su najveći izvor potencijalnih zaposlenika za njih upravo otvorene molbe.

Klaudija Hrkać iz Lidla, potvrdila je taj slučaj dodavši kako puno ovisi i o samom pristupu kandidata. Svi su se složili kako je ova godina posebno značajna za zapošljavanje mladih budući da su poslodavci oslobođeni plaćanja doprinosa u idućih pet godina.

29. travanj 2024 06:47