Znanja
StoryEditor

Na svjetskom tržištu žitarica i dalje burno

21. Rujan 2012.

Na svjetskom tržištu žitarica je i dalje burno. Od početka ovog tjedna cijene svih žitarica drastično su padale iz više razloga. Tako je cijena sojine sačme na CME-u u dva dana pala za 40 USD/st.

Zadnje oscilacije cijena na tržištu najbolje dočaravaju terminsko trgovanje. Trgovac nikada ne zna da li je dobro kupio bilo koju robu do samog dana isporuke tj.daljnje prodaje. Kako ne bi došlo do prevelikih oscilacija na burzi u jednom danu postoje limiti na burzi koji ograničavaju pad ili porast cijena u jednom danu. Cijena ne može pasti niti porasti za više od 20 usd/st, tj. za ukupno 40 usd/st. Na taj način Chicago Mercantile Exchange želi zaštiti tržište od raznih posljedica.

Uobičajeno je da se u trećem kvartalu godine počinju kupovati količine za narednu godinu. Ovisno o trenutnom stanju na tržištu kupuje se cijena na burzi ili premija, a moguće je kupiti i fiksnu cijenu za određeni mjesec iduće godine. Trenutno na burzi kotiraju cijene i za prosinac 2015. U bilo kojem poslu teško je poslovati čak 3 godine unaprijed, a posebice u terminskom trgovanju na koje utječu ekonomske i političke prilike u svijetu, vremenske prognoze, cijene nafte, tečaj itd.Predviđanje Izvještaja o svjetskoj poljoprivrednoj ponudi i potražnji, objavljenog od strane Ministarstva poljoprivrede SAD-a, nije pogođeno jer u njemu nisu objavljeni iznenađujući rezultati koje su neki stručnjaci očekivali.Nije došlo do očekivanog pada proizvodnje i prinosu kukuruza i neki su mišljenja da je Izvještaj bio više stimulirajući jer je tržište očekivalo puno gori Izvještaj.

No, što se događa sa cijenom? Smatra se da bi kratkoročno jaki pritisci žetve mogli i dalje snižavati cijenu, no dugoročno cijene neće padati jer postoji previše razloga da se cijena održi na današnjoj ili čak višoj razini. Za sada su dovoljne loše vijesti iz Južne Amerike, Argentine i Brazila, vezane za budući urod kako bi cijene skočile. U slučaju dobrih vijesti vezanih za usjev konačno bi u 2013.godini mogli očekivati nižu cijenu kukuruza. Žetva soje se zahuktala, te se očekuje da će se veće količine soje prodati po rekordno visokim cijenama. Čini se da je kasna kiša u SAD-u za usjeve ipak učinila više nego što se uopće moglo očekivati.

Početkom prošlog tjedna Izvještaj objavljen od strane Ministarstva poljoprivrede SAD-a o svjetskoj poljoprivrednoj ponudi i potražnji bio je jako poticajan za soju, čak i uz nešto zakasnjelu kišu, te se očekuje da će kao i u slučaju sa kukuruzom biti poteškoća u žetvi jer se mahune savijaju. Očekuje se dobra popraćenost tržišta i stabilnost kako će tjedni prolaziti te uspješan završetak žetve.

S obzirom na prognozirane krajnje količine zaliha soje, postoji jako malo razloga zbog kojih se može očekivati pad cijene u SAD-u i, opet kao što je bio slučaj i s kukuruzom, svi će iščekivati kasniji ishod u Južnoj Americi. U ponedjeljak na robnoj burzi u Chicagu vremenske prognoze za Južnu Ameriku , intenzivnija žetva u SAD-u, zajedno sa ogromnom količinom špekulativne prodaje gurnule su cijenu soje ispod granice. Jack Scoville, dopredsjednik CME-a uslijed pada cijena na burzi izjavio je da će tržište biti uništeno radi jako velike špekulativne prodaje. Svi špekulativni trgovci pokušavaju ući u isto vrijeme na ista vrata. Nalazimo se uslijed žetve, a špekulatori pokušavaju pokupiti novce sa stola, no proći će kroz teško razdoblje. Kupci se trenutno suzdržavaju od kupnje i čekaju-izjavljuje Scoville.

Farmeri proteklih dana izlaze na polja kako bi vidjeli s čime raspolažu. Istovremeneno žele prepustiti usjeve žetvi radi cijena kukuruza i soje. Zanimljivo je da neki Izvještaji o prinosima nisu ni tako loši kao što je očekivano, što implicira da su usjevi bolji nego što je prognozirano što bi moglo odrediti tijek događaja nakon žetve. No posljednje dane određuje velika špekulativna prodaja, bez kupaca.

05. svibanj 2024 04:57