Znanja
StoryEditor

Ne vjeruju u reklame, posjedovanje nekretnina i obećanja o socijalnoj sigurnosti

24. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Nova studija pokazuje kako trećina pripadnika milenijske generacije (generacija rođena između 1984. i 1996. godine) navodi blogove kao glavni izvor informacija. Međutim, niti blogovi ih ne mogu uvjeriti da kupe stan ili kuću.

Studija je ukazala na tri glavna trenda – novu generaciju nije briga za konvencionalne oblike oglašavanja, vlasništvo nad nekretninama i obećanja o socijalnoj sigurnosti.

Milenijska generacija se oslanja na nove načine konzumiranja medija – 33 posto ispitanika bira blogove kao glavni izvor informacija. Manje od tri posto njih navelo je televizijske vijesti, časopise i knjige kao način informiranja, a samo jedan posto smatra da oglašavanje utječe na njihovu percepciju nekog brenda.

- Navikli su ne vjerovati predsjednicima uprava, političarima i korporacijama generalno. Zbog toga toliko cijene blogove. Blogove pišu individualci bez skrivene agente i zato se mogu s njima poistovjetiti, pogotovo ako je autor netko tko dubinski poznaje problematiku ili netko njihovih godina. – objašnjava Dan Schawbel, osnivač marketinške i konzultantske tvrtke Millennial Branding.

Odbacivanje tradicionalnih medija kao glavnih informatora samo je jedna od normi te generacije. Primjerice, 59 posto pripadnika milenijske generacije bi radije iznajmilo prostor za život nego ga kupilo, što je odmak od prijašnje percepcije vlasništva nad nekretninom kao znaka odraslosti.

Zašto ta generacija odbacuje ‘tradicionalne‘ vrijednosti? Nemojte ih kriviti zbog odgađanja braka, nedostatka želje za posjedovanjem nekretnine ili ljubavi prema novim oblicima tehnologije. Većina njih je odrasla u teškim ekonomskim prilikama, što se odrazilo na njihove potrošačke navike.

Tri četvrtine njih vjeruje kako je ekonomija negativno utjecala na njihovu moć da štede ili troše novac. Na koncu, neposjedovanje nekretnina nije odraz promjene trendova – 61 posto pripadnika novih generacija jednostavno si ne može priuštiti takvu investiciju.

Na koncu, 62 posto njih ne vjeruje da će se stvari promijeniti na bolje:

- Definitivno su manje povjerljivi. Ne žele karijere kakve su imali njihovi roditelji. Odani su brendovima, ali je puno teže zadobiti njihovu pažnju – zaključuje Schawbel.

26. travanj 2024 04:25