Znanja
StoryEditor

Ogroman urod ruši cijenu kukuruza i iduće godine

09. Listopad 2014.

Prošli je tjedan, nakon dugo vremena, završio pozitivno što znači da cijene sojinog zrna, kukuruza i sojine sačme nisu dodatno pale dok je cijena pšenice čak uspjela porasti za koji dolar.

Novi USDA izvještaj koji je je izašao proteklog tjedna imao je utjecaj na cijene kukuruza koje su dodatno pale radi neočekivano visokih zaliha. Postotak potrošnje kukuruza je visok no visoke zalihe i dalje imaju utjecaja na slabljenje tržišta.

Stručnjaci smatraju da će urod kukuruza biti ogroman, dok će cijene biti niske i naredne 2015.godine.

Cijene sojinog zrna su u petak bile na najnižem nivou za koji su stručnjaci smatrali da je donja granica cijene. No kako sada stvari stoje, donja granica će se još pomaknuti niže i niže…..

Informa-in izvještaj o usjevima govori o rekordno visokim usjevima i prinosima. Tako dobre brojke nikako nisu faktor koji će pogurnuti cijene na tržištu prema gore u skorijem vremenu.

Svi trebamo pogledati brojke žetve koje izgledaju iznimno dobro….

Na tržištu ribljeg brašna prošlog tjedna smo mogli svjedočiti što niska potražnja može učiniti cijenama koje su pale 20 usd/t. Prema zadnjim informacijama sa Konferencije o ribljem brašnu koja se održala u Kini za očekivati je da će naredna kvota u Peruu iznositi samo između 1-1,5 milijuna tona što je niže nego je bilo za očekivati. Nastavno na novu kvotu cijene će narednih nekoliko mjeseci biti više , no ove brojke su samo nagađanja u trgovini i nemaju previše veze sa realnošću.

Trgovci bi već sada, dok su cijene niže, trebali ugovoriti količine i cijene za narednu godinu…

Na domaćem tržištu situacija nije obećavajuća. Cijena sojine sačme je najniža u proteklih 5 godina što je dobro za potrošače i trgovce koji svoje količine kupuju na spotu no takvih je malo.

U praksi 90% potrošača i trgovaca kupuje terminski što znači da su gotovo svi svoje količine za 2015.godinu namirili ranije dok cijene još nisu ovako drastično pale, te su trenutno u raskoraku sa cijenama. Neki već sada imaju cijene 30-40 €/T više od cijena na spotu, no nitko ne može potvrditi da je daljnjem padu došao kraj.

Zanimljivo je kako će se nositi sa eventualnim gubitcima, te hoće li „ iskakati“iz ugovora.

30. travanj 2024 05:25