Znanja
StoryEditor

Pet poduzetničkih grešaka

30. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

U radu s poduzetnicima tijekom stručne specijalizacije u Poslovnom učilištu Filaks, uočili smo tipične probleme u njihovom poslovanju.

Obzirom na turbulentno tržište, velike promjene u ponašanju potrošača, trendove i aktivnu konkurenciju, dokazano je da oko 80 posto poduzetničkih projekata propada već u prve 3 godine poslovanja.

Izdavajamo 5 čestih poduzetničkih grešaka:

1. Nemam vremena za planiranje i analizu tržištaJedan od najčešćih ‘izgovora‘ za nedostatak planiranja jest količina posla koju mali poduzetnik mora svakodnevno obaviti. Obično se ‘pravdaju‘ objašnjenjem da će prvo obaviti sve što moraju, a naknadno će se pozabaviti istraživanjem tržišta i analizom postojećeg stanja. Analiza postojećeg stanja potrebna je kako bi odmah na početku postavili realne i dostižne poslovne ciljeve.

2.Ne vidim ozbiljne konkurentePoduzetnici često ne vide stanje na tržištu, jer prate samo direktne konkurente koji nude istu kategoriju proizvoda i usluga, a ne vide udaljenu i indirektnu konkurenciju. Zaboravljaju da konkurente ne određuju oni, već njihovi kupci i da se ista potreba može zadovoljiti i supstitutima.

3.Ciljam na cijelo tržišteNe postoji čarobna formula kojom se može dosegnuti cijelo tržište. Nije moguće kreirati proizvod ili uslugu za sve potrošače, niti je moguće komunicirati s cijelim tržištem istovremeno. Poduzeća koja imaju preširoku ciljnu skupinu i čija strategija nije prilagođena različitim segmentima, nemaju veliku šansu za uspješan odnos s kupcima. Ciljna skupina mora biti upoznata s ponudom i treba znati točnu razliku između 2 proizvoda.

4. Ne mogu uspjeti s visokim cijenamaKao i karakteristike, tako i cijena proizvoda ili usluge mora biti prilagođena kupcu, odnosno poduzetnik mora poznavati situaciju na tržištu kako bi kreirao uspješnu strategiju cijena, a uzimajući u obzir ne samo troškove poslovanja, već i profitni cilj te strategiju rasta poduzeća. Niske cijene nisu jamstvo uspjeha.

5. Dovoljno je imati kvalitetan proizvodPoduzetnici u potpunosti moraju biti upoznati s prednostima, nedostacima i koristima svojih proizvoda ili usluga te definirati konkurentsku prednost. Ona mora biti vrijedna, jedinstvena, vjerodostojna i prepoznatljiva kupcima, a ne predstavljati subjektivni doživljaj ponude. Niti jedna konkurentska prednost ne djeluje zauvijek. Poduzeća moraju kontinuirano i pažljivo procjenjivati svoju ponudu, biti u interakciji s potrošačima i fleksibilno se mijenjati u skladu s novim uvjetima na tržištu.

Ukoliko želite saznati više i izgraditi kvalitetan temelj svog poslovnog uspjeha, pozivamo vas na 3. Brand manager susret poduzetnika, gdje ćemo govoriti o poslovnom planiranju i načinima na koje ono može unaprijediti vaše poslovanje.

03. svibanj 2024 09:05