Znanja
StoryEditor

Počeo odabir stipendista za studij u Grazu

12. Ožujak 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Ako ste dobar student, ambiciozni i željni profesionalnog razvoja, ako želite poboljšati znanje njemačkog i engleskog jezika, izgraditi bogatu bazu međunarodnih kontakata, upoznati bankarski svijet iznutra te iskusiti rad u jednoj od najvećih austrijskih banaka, mogli biste pronaći svoje mjesto u programu ‘Best of South-East‘.

Naime, s obzirom na uspjeh prethodnih godina austrijska banka Steiermärkische Sparkasse i ove je godine u suradnji sa Sveučilištem iz Graza pokrenula ‘Best of  South-East‘, program razvoja i obrazovanja za talentirane i marljive diplomante i studente iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te Makedonije. Dosad su se mogli prijavljivati diplomci i studenti samo nekih fakulteta, odnosno studijskih područja, ali program u akademskoj godini 2015./2016. donosi novosti.– Program je još prošle godine osim diplomcima i studentima ekonomskih i pravnih fakulteta bio namijenjen studentima tehničkih fakulteta kao što su studiji elektrotehnike i računarstva. Od ove se godine mogu prijaviti i studenti glazbenih akademija koji akademsku godinu mogu završiti na Konzervatoriju u Grazu. Cilj je da u sklopu programa steknu iskustvo u međunarodnom okružju, što se sad omogućuje studentima s potpuno različitim akademskim interesima – naglašava Marija Markus iz Službe ljudskih potencijala Erste banke.

Daje se i prima maksimum ‘Best of South-East‘ provodi se od 2008. kako bi izvrsnim i darovitim studentima i diplomcima osigurao dodanu vrijednost u obrazovanju. Njegov je cilj integriranim pristupom polaznicima pružiti uvid u to kako sveučilišnu naobrazbu povezati s poslovnom praksom te im omogućiti stjecanje međunarodnoga radnog iskustva, daljnje napredovanje i obrazovanje, što potvrđuju i dojmovi prijašnjih polaznika.– Praksa mi je omogućila razvoj raznolikih vještina koje povećavaju moju profesionalnu i osobnu produktivnost. Steiermärkische Sparkasse nudi ambicioznu, pozitivnu i konkurentnu okolinu koja iz osobe izvlači maksimum – kaže Boris Pivić, jedan od polaznika programa koji je prošao obuku u akademskoj godini 2014./2015. On je, kao i ostali kandidati, morao zadovoljiti minimalne kriterije koji uključuju izvrsno poznavanje engleskog i dobro poznavanje njemačkog jezika, materinski jezik slovenski, bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski ili makedonski, diploma ekonomskog ili pravnog fakulteta s vrlo dobrim ocjenama, predanost, dobre komunikacijske vještine, fleksibilnost, analitičko i praktično ekonomsko razmišljanje.  Na razini cijele regije u prosjeku se prijavljuje više od stotinu kandidata koji ispunjavaju sve uvjete. Uzgred, u prosjeku je petnaest kandidata iz Hrvatske koji ispunjavaju sve uvjete i pripreme prijavu, a u posljednjih šest godina program je završilo ukupno trinaest hrvatskih kandidata. U svakoj zemlji biraju se tri kandidata koji će se natjecati u finalu za deset mjesta u programu. Stroge kvote po zemljama nema, nego se zaista traže najbolji.

Kriteriji i odabir U selekcijski proces uključeni su predstavnici Steiermärkische Sparkasse Banka i Sveučilišta u Grazu. Kandidati se odabiru na temelju motivacijskih pisama, akademskog uspjeha i pisama preporuke. U motivacijskom pismu posebna se pozornost posvećuje njihovim interesima i osobnoj motivaciji za prijavu za program. Pritom je važno napomenuti da se treba držati pravila jer Steiermärkische Sparkasse Bank i Sveučilište Karl-Franzen u Grazu zadržavaju pravo odbijanja kandidata prije završetka programa u slučaju njihova nepoštovanja dogovorenih programskih smjernica. Dvije su opcije programa: Trainee i Internship, odnosno praksa i stažiranje, tj. obuka. Dakle, diplomci ili studenti ekonomskog ili pravnog fakulteta na sveučilištima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji ili studenti na austrijskim sveučilištima koji dolaze iz tih zemalja imaju priliku proći obuku ili praksu u Steiermärkische Sparkasse Banku ili drugome štajerskom poduzeću. Odabrani predmeti na Sveučilištu u Grazu zaokružuju akademsku obuku i obrazovanje studenata. Tako se studenti koji su u trenutku prijave bili još na dodiplomskom studiju mogu prijaviti samo za program prakse. Oni upisani u studentski program neusklađen s Bolonjskim sustavom (koji kombinira program dodiplomskog i diplomskog studija) koji su u drugom dijelu studija (četvrta ili peta godina) mogu se prijaviti za program obuke. Pritom valja napomenuti da će odabrani kandidati u tom slučaju biti upisani u dodiplomski studij na Sveučilištu u Grazu. Kad je pak riječ o diplomcima, oni koji do trenutka prijave završili dodiplomski studij ili su se već upisali na diplomski studij mogu se prijaviti i za program obuke i za program prakse.

I studij i praksa Oba programa traju jednu godinu, odnosno od rujna 2015. do kolovoza 2016., i svim se polaznicima, među ostalim, omogućuje sudjelovanje u ekskluzivnim društvenim i kulturnim događajima te pristup klubu alumnija ‘Best of Sout-East‘. Diplomci koji će biti odabrani u program obuke ‘Best of South-East‘ uz jednogodišnju obuku u Steiermärkische Sparkasse Banku ili drugome štajerskom poduzeću te pohađanje odabranih predmeta imaju priliku i poboljšati znanje jezika. Naime, posljednji mjesec obuke održat će se na jednoj od lokacija u jugoistočnoj Europi.  Sudionici programa obuke moraju unutar akademske godine na Sveučilištu u Grazu prikupiti najmanje šesnaest ECTS bodova. Studenti koji žele pristupiti programu prakse pak moraju biti u posljednjoj trećini studija i bit će im omogućeno da dovrše studij na domicilnom sveučilištu tijekom jednogodišnjeg boravka u Grazu. Dvomjesečna ljetna praksa nakon završetka akademske godine omogućuje sudionicima upoznavanje s dnevnim poslovanjem Steiermärkische Sparkasse Banka na jednoj od lokacija poduzeća u Štajerskoj ili jugoistočnoj Europi. Sudionici u programu prakse moraju unutar akademske godine na Sveučilištu u Grazu prikupiti najmanje trideset ECTS bodova.

27. travanj 2024 08:31