Znanja
StoryEditor

Pohađanje MBA programa je sigurna investicija

27. Ožujak 2014.

Lider i ove godine s ponosom podržava projekt dodjele stipendija za međunarodno akreditirane MBA programe.

Svi koji se ovdje prijave do 15. travnja imaju priliku osvojiti MBA ili Executive MBA stipendiju za vodeću poslovnu školu u regiji. Zbog toga smo razgovarali s Lanom Dojčinović, izvršnom direktoricom i višegodišnjom članicom stipendijskog žirija COTRUGLI Business School.

Kako bi opisali iskustvo pohađanja MBA programa na COTRUGLI Business School?

COTRUGLI je puno više od poslovne škole. Jednom kada upišete program, COTRUGLI postaje Vaša poslovna obitelj na koju se uvijek možete osloniti.

Zašto odabrati MBA pri COTRUGLI Business School?

U COTRUGLI Business School smatramo da je za uspjeh potrebno posjedovati relevantno znanje, imati konkurentnu diplomu te biti okružen pravim ljudima, a upravo je to ono što mi omogućujemo svojim polaznicima. U školi imamo 1400 Alumnija i 90 posto će reći da im je pohađanje našeg Executive MBA ili MBA programa promijenilo život. Mislim da je upravo to najbitnija referenca. Osim toga, naglasila bih i da su naši MBA programi međunarodno akreditirani od strane Assocation of MBAs (AMBA), a od preko 10 000 poslovnih škola u svijetu, tek ih 200-injak ima ovaj nezavisan dokaz kvalitete. Zašto je to bitno? Zato što priznanje od strane AMBA asocijacije polaznicima jamči prepoznatljivost i konkurentnost diplome, kvalitetu predavača, usklađenost edukacijskog procesa s brojem sati i obuhvatnošću predavanja, iskustvo i relevantnost polaznika te dodatne aktivnosti koje podržavaju networking polaznika te naposljetku i sam identitet poslovne škole koja organizira MBA programe.

Što MBA program konkretno donosi polaznicima?

Nedavno sam pročitala u Financial Timesu da je 30 posto direktora iz Fortune 500 kompanija završilo MBA program, a situacija u američkim kompanijama bliža je 50 posto u korist MBA-ovaca. Isto tako, bilježi se I konstantan rast prihoda osoba sa završenim MBA programom, unatoč općem trendu stagnacije ili pada plaća. Iako su ovo globalni podaci, mislim da možemo govoriti I o sličnom trendu u regiji, gdje je broj osoba sa završenim MBA programom relativno malen, a potražnja za dobro educiranim kadrom visoka. Naposlijetku, ako govorimo o situaciji u Hrvatskoj, istraživanje portala Mojaplaća.hr govori da osobe sa završenim MBA programom ostvaruju 36 posto više prihode u odnosu na osobe sa završenim dodiplomskim studijem. Također, naše interne startistike pokazuju da čak 33 posto naših polaznika mijenja posao još za vrijeme trajanja programa.Kvalitativno, bitno je reći da pri pohađanju dobrog MBA programa ne smije izostati transformacija u poimanju vodstva I poslovanja koja omogućuje nove prilike za razvoj ljudi I kompanija.

Stipendije se dodjeljuju za dva različita programa: MBA i Executive MBA. Kako odlučiti za koji program se prijaviti?

Kao i prijašnjih godina, stipendijski natječaj objavljujemo za Internacionalni jednogodišnji MBA program i za dvogodišnji Executive MBA program. Ukoliko ste ambiciozan profesionalac s minimalno tri godine radnogiskustva i tražite način da u kraćem periodu dopunite i zaokružite svoje poznavanje poslovanja u dinamičnom i mladom okruženju, za Vas je MBA program.S druge strane, ako ste osoba s najmanje pet godina iskustva na pozicijama srednjeg i top menadžmenta i Vaš je cilj uz znanje i razmjena najboljih praksi s kolegama iz različitih industrija, kao i produbljivanjestrateških i liderskih kompetencija, Vama je prilagođeniji Executive MBAprogram.U svakom slučaju, poveznice između oba programa su međunarodna akreditacija, stručni predavači koji dolaze iz čitavg svijeta i prilike za networking s vrhunskim polaznicima iz različitih poslovnih područja.

Kako da kandidati povećaju svoje šanse za plasman, a kasnije I uspjeh u finalu?

Pravovremenom prijavom prije svega! Broj kandidata iz godine u godinu raste, što znači da je opseg posla I odgovornost žirija sve veća. U samo finale obično pozivamo 10 posto najboljih kandidata. Stipendiste odabiremo kroz prizmu individualnog I timskog doprinosa tijekom finala, kao i potencijalnog doprinosa alumni zajednici. Ovo su smjernice, a na svakom kandidatu je da nas uvjeri da baš on(a) zaslužuje mjesto u šest najboljih!Ono što svaki kandidat koji dođe do finalnog dijela stipendijskog procesa neminovno dobiva, neovisno od samog ishoda, jest lekcija iz osobnog i profesionalnog razvoja te iskustvo i kontakte koji ga čine bogatijom i potpunijom osobom.

I za kraj, zašto je poslovna edukacija danas posebno važna?

Kao što sam rekla na početku, u uspjeh treba ulagati. Ulaganje u poslovnu edukaciju je od presudne važnosti, posebice u vrijeme kriznih perioda – to je jedna od nasigurnijih investicija koju možete napraviti. Međutim, od ključne je važnosti odabrati pravu školu koja će Vam pružiti edukacijsku uslugu. Pritom trebate imati na umu kvalitetu predavača, praktičnost i primjenjivost programa, atraktivnost poslovnih područja koja predavanja pokrivaju, otvorene mogućnosti networkinga s kolegama iz regije i kvalitetu istoga. Naših 1400 alumnija iz cijele regije JI Europe potvrda su da COTRUGLI Business School obuhvaća sve navedeno.I na kraju, umjesto sa sretno, pozdravila bih sve zainteresirane kandidate sa – hrabro I odlučno! Na sreću ionako ne možemo utjecati.

Link za prijave: www.cotrugli.eu/stipendije

07. svibanj 2024 20:09