Znanja
StoryEditor

Prinosi američkog kukuruza niži od očekivanih

16. Siječanj 2014.

Dogodilo se iznenađenje - USDA WASDE izvještaj je izvijestio kako su prinosi američkog kukuruza u 2013.godini bili niži nego što je itko smatrao, uključujući i USDA.

Pad prinosa kukuruza nije bio dovoljan poticaj da tržište mahnito krene prema gore no ipak dovoljno da utječe na cjelokupno tržište. Zbog ovog izvještaja neće doći do nestašice kukuruza na tržištu, no utvrđeno je da masivni usjevi i nisu baš tako masivni.

Pad prinosa kukuruza je također utjecao na završne razine zaliha koje su pale za 300 milijuna bušela od zadnje procjene no nivoi su i dalje dvostruki naspram prošle godine.

Narednih nekoliko dana američko tržište futures-a bi moglo porasti kada neki igrači odluče izaći sa tržišta prije nego što se previše opeku.

Međutim mnogi predviđaju da će 2014/2015.godine cijene kukuruza biti na rekordno niskim razinama no još uvijek smo dosta daleko od toga.

U osnovi, bilo je nešto više kiše u Argentini koja je pomogla usjevima, a temperature su bile nešto više nego što je bilo potrebno za razvitak. U Brazilu su također padale pristojne kiše stoga sve trenutno djeluje izvrsno.

Promatrajući sojinu sačmu i sojino zrno u Americi, cijene starog uroda su još uvijek visoke za razliku od novog uroda radi logističkih problema sa novim usjevima- velike količine snijega i vrlo niske temperature stvaraju probleme logistiki.

Nema mnogo toga za reći o Južnoafričkim usjevima koji izgledaju vrlo dobro radi kiša koje se pada baš tamo gdje je bilo potrebno. Nastavno na situaciju nitko ne očekuje rast cijena sojine sačme i sojinog zrna, no za očekivati je oscilacije cijena prema gore i dolje sa većom mogućnošću za korekcijom prema dolje.

U Peruu situacija oko ulova ribe nije baš najbolja jer dnevni ulov jedva doseže 20,000 m/t.Međutim nakon proteklog tjedna preostala je količina od 100,000 m/t do ispunjenja kvote.

Izvještaji o trgovini u Peruu govore o porastu poslovanja. Neprodana količina ribljeg brašna na zalihi prema promjeni iznosi 115,000 m/t.

Za očekivati je da će cijene ribljeg brašna u narednim tjednima čak i rasti radi nedostatka drugih izvora iz sjevernog Atlantika

27. travanj 2024 18:26