Znanja
StoryEditor

Sinergija tržišta rada i visokog školstva je polažišna točka za uključivanje mladih u poslovnu zajednicu

09. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Povodom svoje treće obljetnice djelovanja Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment održala je sjednicu Akademskoga savjeta i pritom okupila istaknute članove gospodarstva i akademske zajednice te medijske stručnjake.

Kao jedan od najvažnijih zaključaka sjednice istaknuta je potreba integracije studenata u tržište rada već za vrijeme studija, i to sustavom stručne prakse što su potvrdili i brojni gospodarstvenici te poslodavci koji su prisustvovali sjednici. Sjednicom je predsjedao Mario Petrović, predsjednik Upravnoga vijeća Bernaysa.

Sinergija tržišta rada i visokoobrazovnoga sustava u europskim je zemljama jedna od polazišnih točaka konkurentnoga gospodarstva i uključivanja mladih u poslovnu zajednicu. Upravo kombinacija teorijskih znanja i praktičnoga iskustva predstavlja jednu od temeljnih okosnica Bernaysovih studijskih programa zbog čega ova visokoobrazovna institucija od prvoga dana svog rada kontinuirano izgrađuje mrežu partnera i na taj način primjenjuje dokazano uspješnu metodu obrazovanja u europskim zemljama. Sjednici Akademskoga savjeta prisustvovao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Predrag Šustar koji je naglasio važnost povezivanja studenata s tržištem rada istaknuvši kako su primjeri poput Bernaysa itekako dobrodošlima.

O perspektivama suradnje tržišta rada i visokoga obrazovanja te važnosti stručne prakse u cjelokupnom procesu detaljnije je govorila prof. dr. sc. Jasmina Havranek naglasivši kako je za učinkovito provođenje stručne prakse potrebno kontinuirano pratiti njezinu kvalitetu i programe zapošljivosti, revidirati programe te uključiti sve dionike kako bi proces integracije studenata u poslovni svijet bio što učinkovitiji i uspješniji. Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje istaknula je Bernays kao visokoobrazovnu instituciju koja od samoga početka svog djelovanja kontinuirano razvija sustav prakse i prilagođava ga zahtjevima tržišta.

Bernaysov jedinstveni način suradnje s poslovnom zajednicom predstavio je prodekan mr. sc. Zdeslav Milas osvrnuvši se na brojne partnerske sporazume koje je Bernays tijekom dosadašnjega djelovanja sklopio, ali i na vlastiti model stručnih studija ove visokoobrazovne institucije.

- Bernaysov model stručnih studija temelji se na tri stupa koji uključuje teorijska i empirijska znanja i studije slučaja te stručnu praksu. Uz više od 100 predavača koji sudjeluju u obrazovanju naših studenata, tijekom tri godine rada ugostili smo i brojne komunikacijske stručnjake iz prakse, a naši su studenti imali priliku svoje profesionalne vještine razvijati u gotovo 900 nastavnih baza. Mogućnosti koje partnerska mreža od gotovo 70 medija, agencija za odnose s javnošću i marketing, tvrtki, kulturnih i ostalih institucija pruža u potpunosti je iskoristilo gotovo 20 posto studenata koji su tijekom stručne prakse dobili trajni angažman, istaknuo je prodekan Milas i dodao kako je dosadašnjih 300 Bernaysovih studenata koji su sudjelovali u programu prakse na njoj provelo kumulativno 25 godina.

04. svibanj 2024 17:28