Znanja
StoryEditor

Startup & company: Obostrana korist pomirila Davida i Golijata

09. Svibanj 2016.

Svijet startupa glavni je izvor inovacija i disruptivnih poslovnih modela koji redefiniraju cijele industrije. Postojeće, etablirane korporacije isprva se nisu obazirale na takve izazivače smatrajući ih premalima da bi ih mogli ugroziti. No mali startupovi u današnjemu digitalnom dobu vrlo brzo postaju multimilijunske, pa čak i milijarderske, kompanije.

Stoga korporacijama ne preostaje ništa drugo nego da se pokušaju približiti tom svijetu. Što prije i pametnije, to bolje za njih. One koje i dalje budu uvjerene da je njihov brend dovoljno jak da se novi naraštaji potrošača neće okrenuti novim rješenjima varaju se. Zato sve više velikih kompanija osniva akceleratore, inkubatore, sponzorira startup konferencije... općenito na sve načine koketiraju sa startupovima. S druge strane, i startupovi mogu iskoristiti taj trend i s resursima i znanjima korporacija brže i bezbolnije proći neke svoje razvojne faze.

Sto tisuća kuna za početak Brojne globalne korporacije osnivaju vlastite inkubatore (Samsung, Swisscom), akceleratore (Orange) ili to čine u suradnji s nezavisnim akceleratorima (Disney, Microsoft, Barclays itd.). U Hrvatskoj je tim putem prva krenula najveća kompanija – Agrokor. Prvo je, preko svoje IT tvrtke mStart, surađivao sa Zagrebačkim inkubatorom poduzetništva (ZIP), a nedavno je odlučio pokrenuti akceleratorski program za startupove. Agrokorovo je obrazloženje da velike kompanije i startupovi imaju svoje prednosti i izazove u razvoju vlastitog poslovanja i on vjeruje da upravo suradnjom u sklopu njihova akceleratorskog programa mogu postići kvalitetne i bitne sinergijske učinke. Novi akceleratorski program namijenjen je tvrtkama koje već imaju proizvod, prototip ili su u finalnoj fazi razvoja, kako bi im omogućio da se potpuno posvete razvoju projekta, ali i potencijalnu primjenu, odnosno testiranje, unutar poslovnog sustava Agrokora. U svaku se tvrtku, kad uđe u program, ulaže do sto tisuća kuna. Svrha je akceleratorskog programa poticati učinkovitiji razvoj proizvoda te njihov izlazak na tržište. Dok traje program ili nakon njegova završetka tvrtke koje uspješno lansiraju uslugu ili proizvod mogu se poslovno povezati s tvrtkama iz koncerna Agrokor ili s partnerima. Novi će se program fokusirati na tvrtke iz kategorija: e-commerce, mobilno plaćanje, turizam, eventi, maloprodaja i roba široke potrošnje (FMCG). Nakon pionira Agrokora, ZIP planira širiti koncept akceleratorskih programa.– Već smo razgovarali s turističkim i financijskim tvrtkama, ali tvrtkama općenito treba dosta vremena za takvu odluku jer ona podrazumijeva znatno drukčiji način razmišljanja o uvođenju i razvoju inovacija – kaže Mihovil Barančić, suosnivač ZIP-a.

Kako to radi Bayer Jedna od velikih multinacionalki koja je shvatila prednosti suradnje sa startup tvrtkama jest njemački kemijski i farmaceutski div Bayer.– Inovacije su dio Bayerova DNK, zbog čega ulažemo velike napore u taj segment. Digitalizacija postaje sve važnija u svakodnevnom životu, stoga će njezino povezivanje s inovacijama biti sve veće u budućnosti. Bayer prepoznaje kreativni potencijal u svijetu te vjeruje da je povezivanje stručnjaka ključno za inovativnost i uspjeh. Zbog toga je nadopunjavanje naših sposobnosti suradnjom s izvrsnim partnerima iz svijeta znanosti i industrije ključno za našu strategiju – kaže Richard Bryce, generalni direktor Bayer Hrvatske.Shvativiši da se moraju približiti svijetu sturtupa i tom načinu razmišljanja, pokrenuli su inicijativu Grants4Apps koja financijski i mentorski podupire startup kompanije i njihova tehnološka rješenja koja poboljšavaju dijagnosticiranje i liječenje određenih stanja. Startupovima koji se bave digitalizacijom zdravstva na raspolaganju je znanje Bayerovih i vanjskih stručnjaka, uredski prostor u njegovu sjedištu u Berlinu tijekom sto dana i ulaganje od 50 tisuća eura. U program se od 2015. mogu prijaviti startupovi iz bilo kojeg dijela svijeta, uključujući i Bayerove zaposlenike. Iskustva s Grants4Apps Acceleratorom, kažu, vrlo su pozitivna. Do sada su imali dva akceleratora, a trenutačno je otvoren i treći. Ukupno su poduprli 10 startupova u posljednje dvije godine, a prijavilo se više od 200 kompanija iz 48 zemalja. Prijava za treći akcelerator je u tijeku i traje do 31. svibnja 2016. Nakon toga u lipnju počinje selekcija tijekom koje će stručna komisija odabrati pet najboljih startupova. Do sada nisu imali nijednu prijavu iz Hrvatske, premda u ovoj regiji vide potencijal, no poziv je otvoren za sve startupove fokusirane na zdravstveni sektor. Inicijativa se razvija, pa je tako Bayer nedavno otvorio urede Grants4Apps u Barceloni, Šangaju i Tokiju.

Mentorska potpora Startupovi od suradnje s velikim korporacijama imaju više koristi. Osim financijske, koja je bitna u samim počecima, vrlo je važna i mentorska potpora. To što provedu nekoliko sati tjedno ili mjesečno s iskusnim menadžerima, sve do uprave, za početnike u biznisu neprocjenjivo je.– Tijekom tih sto dana akceleratorskog programa startupovi u Bayeru dobiju savjete i potporu za svoje projekte: od pripreme prezentacija, razvoja prezentacijskih vještina pa do finaliziranja projekata. Također povezujemo ih s drugim kompanijama organiziranjem raznih događaja. A upravo to i jest naš krajnji cilj – povezati ih s investitorima i potencijalnim poslovnim partnerima – kaže Bryce. Benefiti za startupove u ovoj su priči prilično jasni, no što su koristi za korporacije? – Startupovi u našu korporativnu okolinu donose svježinu i brz način razmišljanja, s obzirom na to da se Bayer kao velika kompanija suočava s kompleksnim procesima – odgovara Bryce.Tvrtke često odabiru jedan način uvođenja inovacija i tako stvaraju nove proizvode i usluge. Iznimno dobro poznaju tržišta na kojima rade, navike kupaca te tehničke mogućnosti uvođenja novih tehnologija i proizvoda. No više je razloga, navodi Barančić, zbog kojih se velike kompanije sve češće odlučuju za inovacije u sklopu tehnoloških inkubatora i akceleratora. – Prvo, razvoj tehnologije danas je vrlo brz, pojavljuju se nove mogućnosti primjena i, najvažnije, novi poslovni modeli koji su potpuno drukčiji od postojećih. Zatim, konkurencija je na međunarodnom tržištu sve jača, ciklus razvoja i prihvaćanja novih proizvoda sve je brži te tvrtke nemaju dovoljno vremena da klasičnim putem, istraživanjem postojećih kupaca i poslovnih modela te inoviranjem u manjim koracima, pronađu nove načine zarade. Treće i najvažnije, stalno dolaze novi naraštaji kupaca koji na drukčije načine žele utrošiti svoj novac – ističe Barančić. Zbog svega toga velike se kompanije, dodaje, sve češće koriste akceleratorima i tehnološkim inkubatorima te surađuju s brzorastućim startupovima koji su agilni, skloni brzim promjenama i iteracijama i postižu bolje rezultate razvoja proizvoda ili usluga na iznimno dinamičnom tržištu.

Brže na tržište Startupovi s pomoću korporacija mogu brže izaći na tržište i učiniti manje pogrešaka na tom putu. Korporacije, s druge strane, mogu jednostavnije i brže uvoditi inovativne poslovne modele i testirati ih na tržištu te na isti način dolaziti do novih tehnologija umjesto da ulažu u vlastiti R&D. Naravno, kao što i rijetki startupovi uspiju na tržištu, tako i rijetke suradnje korporacija i startupova rezultiraju globalnim uspjehom ili akvizicijom. Međutim, ono što se nauči putem vrlo je bitno za obje strane. U tom procesu zasigurno ima i frustracija i nerazumijevanja jer funkcioniraju potpuno različito – korporacije su za startupove pretrome, a korporacije i njihovi zaposlenici često se opiru brzini i fleksibilnosti startupa.Kompanije, naravno, mogu još iskoristiti svoj odjel razvoja ili cijele razvojne centre, to ovisi o tome kojim se tehnologijama koriste te koji su im poslovni modeli i prodajni kanali. – Najčešće rastom kompanije sama se organizacija sporije razvija pa kompanije imaju tri varijante da održe svoje konkurentske prednosti: razvijajući svoje interne razvojne centre, surađujući s akceleratorima ili direktnim akvizicijama startupova na tržištu – kaže Barančić. U suradnji s akceleratorima, dodaje Barančić, velike kompanije fokusiraju se na one teme koje su njima zanimljive, pa na najvećim tržištima vidimo razvoj tematskih akceleratora. S druge strane, takvom suradnjom startupovi dobivaju koncentrirano znanje za razvoj startupa u sklopu strukturiranih akceleratorskih programa, a istodobno pristup brojnim  potencijalnim korisnicim koji se već služe uslugama velikih kompanija.

I globalno i lokalno – Tako se maksimalno ubrzava razvoj proizvoda, istodobno startup osigurava i malo potrebnog inicijalnog kapitala te mentorstvo nužno za rješavanje postojećih dilema. Pritom se olakšava primjena najnovijih tehnologija u velikim, zrelim kompanijama, stvaranje proizvoda ili usluga je brzo, učinkovito i ne toliko skupo koliko bi bilo da ih velika kompanija sama stvara – kaže Barančić.Zbog svega toga čini se da danas baš nema mnogo alternative takvoj suradnji s obzirom na brz razvoj tehnologije i novih poslovnih modela. Ili kako kažu u Bayeru: ‘Suradnja sa startupovima donosi dodanu vrijednost svim kompanijama’. Stoga se očekuje da takvih suradnji bude više i globalno i lokalno.

27. travanj 2024 21:22