Znanja
StoryEditor

Stručnjaci: Nema razloga za porast cijena kukuruza i sojinog zrna

28. Kolovoz 2014.

Mirno je bilo proteklog tjedna na tržištu kukuruza dok je tržište sojine sačme i sojinog zrna bilo nešto aktivnije. Izvozne cijene američkog kukuruza pale su za par dolara dok su cijene sojinog zrna također pale 3 do 4 usd/mt.

Reuters je izašao sa člankom o izvozu pšenice za životinjsku ishranu iz Francuske i Ukrajine u Aziju na štetu izvoza kukuruza. Navedena situacija ne bi predstavljala nikakav problem za Francusku koja izvozi male količine kukuruza dok bi za Ukrajinu i možda za Ameriku moglo biti od velikog značaja.

Cijena pšenice za ishranu životinja je i dalje previsoka no ubrzo je za očekivati pad cijena. Zanimljivost je da u zemljama koje uvoze kukuruz kao što je Egipat u kojem je uvoz pšenice za mljevenje donekle kontroliran. Uvoz pšenice za ishranu životinja biti će gotovo nemoguć radi straha vlade da će niska cijena pšenice za ishranu životinja uskočiti u sektor pšenice za mljevenje. Neke zemlje dozvoljavaju uvoz pšenice za ishranu životinja jedino ako je obojana kako je ne bi bilo moguće zamijeniti za pšenicu za mljevenje.

Prema podacima The Pro Farmer Crop Tour USA urod kukuruza biti će veći nego što je USDA predvidio što će stopirati porast cijena na tržištu.

Suprotno situaciji oko kukuruza , cijene starog uroda sojinog zrna rastu i premije se kreću oko 45 usd/mt naspram cijena novog zrna.

Bitno je napomenuti da će se cijene starog i novog zrna stopiti čim započne žetva.

Prema mišljenju mnogih stručnjaka nema razloga za porast cijena kukuruza, te sojinog zrna na globalnom tržištu.

Tržište ribljeg brašna je vrlo mirno i neuzbudljivo , zatišje pred buru… Zalihe ribljeg brašna u Kini se pomalo povećavaju radi preuranjene isporuke robe iz Perua. Prema izvještajima o trgovini cijene ribljeg brašna u Kini su niže od cijena troška zamjene za peruansko riblje brašno, stoga nitko ne ostvaruje profit na prodaji.

Kina predstavlja preko 50 % izvoza peruanskog ribljeg brašna, trenutno ne kupuje količine no očekuje se njen povratak na tržište u narednih nekoliko tjedana.

Prema zadnjim podacima dostupne količine ribljeg brašna u Peruu iznose oko 130 000 mt što neće dugo potrajati kada se Kina ponovno vrati u igru.

Oko 50 000 mt navedene robe otprema se za Kinu svakog mjeseca što će brzo istopiti zalihe na skladištima.

Na domaćem tržištu iščekuju se dolasci brodova sa sojinom sačmom u luku Rijeka i Koper narednog tjedna. Radi poteškoća sa isporukom u Brazilu ugovori sa isporukom za mjesec kolovoz još nisu ispunjeni.

Mnogi potrošači to nisu tako drastično osjetili radi smanjene potrošnje tokom mjeseca kolovoza. Nakon ljeta i odmora u rujnu se ponovno pokreće prava proizvodnja i potrošnja žitarica.

25. travanj 2024 17:44