Znanja
StoryEditor

Tri pitanja koja biste trebali postaviti na intervjuu za posao

24. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Mnogo se priča o tome kako se pripremiti za intervju, a znatno manje o tome kako se ponašati za vrijeme samog intervjua i o tome koja pitanja postaviti jednom kada se intervju počne približavati završnoj fazi.

Ključ je u tome da pitanja pripremite prije samog intervjua. Pri kraju gotovo svakog razgovora za posao poslodavci imaju običaj upitati ‘Imate li dodatnih pitanja?‘. Kada se to dogodi budite spremni.

Donosimo tri primjera koji će vam pomoći da se pripremite:

Pitanja o samoj kompaniji

Uvijek možete pitati o nekim detaljima funkcioniranja kompanije. Problematični dio te strategije jest da pitanja ne bi smjela biti previše općenita kako poslodavac ne bi dobio dojam da niste napravili domaću zadaću, odnosno da niste proučili kompaniju prije intervjua. Drugim riječima, ne želite se naći u situaciji u kojoj odgovor glasi ‘Sve informacije su dostupne na webu‘.

Detalji o radnom mjestu i odgovornostima

U oglasu za posao su sigurno naznačene neke osnovne odgovornosti koje se odnose na željeno radno mjesto. Međutim, uvijek možete postaviti dodatna pitanja vezana uz znanja, vještine ili sposobnosti koje su potrebne za obavljanje svakodnevnih radnih zadataka. Korisna pitanja su, primjerice, vezana uz informacije o konceptu radnog dana ili prostoru za napredovanje.

Korporativna kultura

Na radnom vremenu provodite većinu dana pa je korisno znati odgovara li korporativna kultura vašim potrebama i karakteru. Stoga postavite pitanje o odijevanju, radnom vremenu ili fleksibilnosti.

05. svibanj 2024 13:27